Петък,

Чистият въздух на Русе - цел № 1 на Пенчо Милков

От: Борис Георгиев -
473
Чистият въздух на Русе - цел № 1 на Пенчо Милков
A
A
A

Вдигане на доходите сред основните приоритети на кандидата за кмет

Единно, компетентно, прозрачно и почтено ръководство може отново да възроди града, казва младият депутат от БСП


Пенчо Милков е юрист, доктор по право, народен представител, член на парламентарната правна комисия и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, секретар на парламентарната група на БСП. Женен е и има три деца.


"Кметът е стопанин на града и затова той трябва да бъде личност обединяваща, силна, енергична и над всякакви партийни дрязги". Това споделя депутатът Пенчо Милков, който тази есен влезе в битката за кмет на Русе, издигнат от местна коалиция “БСП за България”.
Дълбоката му принадлежност към Русе е основният мотив, който го тласка да се кандидатира за поста. Решението е дълго обмисляно и осъзнато. Поражда се още докато Милков е общински съветник в периода от 2011 г. до избирането му за депутат през март 2017г. И докато обикаля всички квартали на Русе и мисли какво той би направил различно.
Споделя, че включването му в кметската надпревара не е просто политическа цел, а дълбоко осъзнат емоционален акт, предприет с мисъл за хората. “Вярвам, че русенци заслужават градът им да възвърне славата и достойнството си, да се превърне в уважаван, проспериращ и добър дом за своите жители”, казва той. Заел се сериозно със задачата – събрал е експерти, с които анализират програмите и проектите, по които работи настоящото общинско ръководство, за да бъде добре

запознат с всяка стъпка и изхарчена сума

Смята, че като кмет може да предложи различен подход при управлението на Русе, а градът да изглежда по много по-различен начин, защото има ресурси. На първо място това са хората. Непосредствено след Освобождението Русе е бил най-големият град в България, а сега е на шесто място. Днес обезлюдява прогресивно и това може да бъде забелязано от всеки. Според Милков Русе трябва да е проактивен, а русенката управа да бъде активна към привличането на гражданите, но също и към задържането им. Това ще е и цел на неговото управление – единно, компетентно, прозрачно и почтено ръководство може отново да възроди града.
Единно управление, подчертава Милков, означава, че ще се обединят силите, знанията, идеите и потенциала на всички обществено отговорни граждани и организации на територията на община Русе. Всеки експерт в дадена област, учен, общественик, гражданин ще има възможност да допринесе за развитието на общността. Агресивното политическо противопоставяне и познатото днес деление “или си с нас, или си против нас” ще бъдат чужди на политиката, която следва кандидатът за кмет.
Компетентното управление ще дава възможност – от кмета през общинските съветници до работещите в администрацията – да се толерират лицата с изявена професионална компетентност, без значение на партийната принадлежност, пол, възраст, етнос, религия или други различия. В община Русе ще се възприемат най-иновативните и добри практики за управление при

обществена информираност и обсъждане

Прозрачното управление, според Милков и неговия екип, означава, че общината ще бъде като стъклена сграда, в която всяка процедура, всеки документ или плащане ще могат да бъдат установени от гражданите, за да направят точен извод за процесите по управление и начина, по който се разходват публичните средства. Предвижда се изграждането на Обществен съвет към кмета на община Русе, в който ще могат да участват всички желаещи граждани и ще се поставят за обсъждане обществено значими теми.
Почтеното управление, пояснява Милков, ще бъде такова, при което ръководството на общината ще проявява абсолютна непримиримост и борба с корупцията, с неприемливите за гражданите практики и  това ще става в непрекъснат диалог с всеки, който е готов да посочи нередност или  да даде съвет за оптимизиране на процесите в общината.
Младият народен представител има ясна визия за един различен Русе, възможен, но изискващ съвместни действия. И тя е Русе да бъде отново един от най-зелените и чисти градове, привлекателен, модерен развоен център, дигитализиран. Да е достъпен, красив, сигурен и спокоен, да е културен и духовен център на България, казва депутатът. И първата цел, която си поставя, ако седне на кметския стол, е чистотата на въздуха и на града като цяло. Категоричен е, че ще води ангажирана екологична политика в две направления:
- активно противопоставяне с всички законови възможности на замърсителите, търсещи основно собствени краткосрочни интереси за сметка на русенци и
- изграждане и поддържане на масивни зелени системи, изграждане на паркови зони върху общински терени в крайните квартали и създаване на здравословна среда за живот.
“Микроградската среда ще се подобрява енергично”, заявява Милков. Проектите, които вече са направени ще бъдат качествено довършени, а усилията ще се съсредоточат върху

подобряването на междублоковите пространства

на тротоарите, на трафика и на всички елементи на градската среда, които подобряват качеството на живот на хората.
Повишаването стандарта на живот на русенци също ще бъде сред основните приоритети на младия политик. “Средната заплата в Русе е с повече от двеста лева под средната за България и близо седемстотин лева по-ниска от тази в София. Това е причина за хроничното напускане на града ни от много жители”, споделя Милков. Знае, че кметът и общината не са в състояние сами да решат този проблем, но ще търси подкрепа, както и ще дава такава на бизнеса в Русе, за да се намери решение.
Не само доходите, но сигурността по улиците и спокойния начин на живот представляват аргументи жителите на Русе да останат в града си. Затова сигурността и опазването на обществения ред ще бъдат важен акцент в работата на общинското ръководство. Качественото здравеопазване, образованието и социалната подкрепа също ще намерят място сред обществените системи с основна значимост в програмата на Милков.
Вярва, че първостепенната задача в неговата кампания, а и след това в управлението, е да убеди хората, че общите усилия са тези, които ще гарантират успешното бъдеще. Смята, че русенци могат да намерят нова опора, да продължат напред и да поемат в по-добра посока, когато работят заедно, за да създадат града, който искат за децата си.
Споделя, че преди решителният балотаж настроението му е точно такова, изпълнено с решимост за промяна. “Енергията на русенци ме изпълва с тази решимост. Честно и със сърце – така ще работим за нашата община. Категорични сме, че

сегашният модел на управление е изчерпан и безсилен

да се справи с тежките проблеми”, заявява Милков. Коментира, че не може да прогнозира какъв ще бъде резултата от изборите, но от многобройните си срещи с русенци до момента се е убедил, че всички искат промяна. “Някои не вярват, че ще имаме сили за нея, но тя зависи от нас. От всички и от всеки един. Гласът на богатия и бедния, на младия и стария, е еднакво важен, затова промяната иска мобилизация. Изпълнени сме с отговорност към следващите 4 години и бъдещето на Русе. Вярвам, че Русе трябва да бъде управляван прозрачно, почтено и според закона. По образец на големите европейски градове, с които ни свързва великия Дунав”, казва Милков.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички
<