Чистият въздух на Русе - цел № 1 на Пенчо Милков

Единно, компетентно, прозрачно и почтено ръководство може отново да възроди града, казва младият депутат от БСП

Чистият въздух на Русе - цел № 1 на Пенчо Милков | StandartNews.com

Вдигане на доходите сред основните приоритети на кандидата за кмет

Единно, компетентно, прозрачно и почтено ръководство може отново да възроди града, казва младият депутат от БСП


Пенчо Милков е юрист, доктор по право, народен представител, член на парламентарната правна комисия и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, секретар на парламентарната група на БСП. Женен е и има три деца.


"Кметът е стопанин на града и затова той трябва да бъде личност обединяваща, силна, енергична и над всякакви партийни дрязги". Това споделя депутатът Пенчо Милков, който тази есен влезе в битката за кмет на Русе, издигнат от местна коалиция “БСП за България”.
Дълбоката му принадлежност към Русе е основният мотив, който го тласка да се кандидатира за поста. Решението е дълго обмисляно и осъзнато. Поражда се още докато Милков е общински съветник в периода от 2011 г. до избирането му за депутат през март 2017г. И докато обикаля всички квартали на Русе и мисли какво той би направил различно.
Споделя, че включването му в кметската надпревара не е просто политическа цел, а дълбоко осъзнат емоционален акт, предприет с мисъл за хората. “Вярвам, че русенци заслужават градът им да възвърне славата и достойнството си, да се превърне в уважаван, проспериращ и добър дом за своите жители”, казва той. Заел се сериозно със задачата – събрал е експерти, с които анализират програмите и проектите, по които работи настоящото общинско ръководство, за да бъде добре

запознат с всяка стъпка и изхарчена сума

Смята, че като кмет може да предложи различен подход при управлението на Русе, а градът да изглежда по много по-различен начин, защото има ресурси. На първо място това са хората. Непосредствено след Освобождението Русе е бил най-големият град в България, а сега е на шесто място. Днес обезлюдява прогресивно и това може да бъде забелязано от всеки. Според Милков Русе трябва да е проактивен, а русенката управа да бъде активна към привличането на гражданите, но също и към задържането им. Това ще е и цел на неговото управление – единно, компетентно, прозрачно и почтено ръководство може отново да възроди града.
Единно управление, подчертава Милков, означава, че ще се обединят силите, знанията, идеите и потенциала на всички обществено отговорни граждани и организации на територията на община Русе. Всеки експерт в дадена област, учен, общественик, гражданин ще има възможност да допринесе за развитието на общността. Агресивното политическо противопоставяне и познатото днес деление “или си с нас, или си против нас” ще бъдат чужди на политиката, която следва кандидатът за кмет.
Компетентното управление ще дава възможност – от кмета през общинските съветници до работещите в администрацията – да се толерират лицата с изявена професионална компетентност, без значение на партийната принадлежност, пол, възраст, етнос, религия или други различия. В община Русе ще се възприемат най-иновативните и добри практики за управление при

обществена информираност и обсъждане

Прозрачното управление, според Милков и неговия екип, означава, че общината ще бъде като стъклена сграда, в която всяка процедура, всеки документ или плащане ще могат да бъдат установени от гражданите, за да направят точен извод за процесите по управление и начина, по който се разходват публичните средства. Предвижда се изграждането на Обществен съвет към кмета на община Русе, в който ще могат да участват всички желаещи граждани и ще се поставят за обсъждане обществено значими теми.
Почтеното управление, пояснява Милков, ще бъде такова, при което ръководството на общината ще проявява абсолютна непримиримост и борба с корупцията, с неприемливите за гражданите практики и това ще става в непрекъснат диалог с всеки, който е готов да посочи нередност или да даде съвет за оптимизиране на процесите в общината.
Младият народен представител има ясна визия за един различен Русе, възможен, но изискващ съвместни действия. И тя е Русе да бъде отново един от най-зелените и чисти градове, привлекателен, модерен развоен център, дигитализиран. Да е достъпен, красив, сигурен и спокоен, да е културен и духовен център на България, казва депутатът. И първата цел, която си поставя, ако седне на кметския стол, е чистотата на въздуха и на града като цяло. Категоричен е, че ще води ангажирана екологична политика в две направления:
- активно противопоставяне с всички законови възможности на замърсителите, търсещи основно собствени краткосрочни интереси за сметка на русенци и
- изграждане и поддържане на масивни зелени системи, изграждане на паркови зони върху общински терени в крайните квартали и създаване на здравословна среда за живот.
“Микроградската среда ще се подобрява енергично”, заявява Милков. Проектите, които вече са направени ще бъдат качествено довършени, а усилията ще се съсредоточат върху

подобряването на междублоковите пространства

на тротоарите, на трафика и на всички елементи на градската среда, които подобряват качеството на живот на хората.
Повишаването стандарта на живот на русенци също ще бъде сред основните приоритети на младия политик. “Средната заплата в Русе е с повече от двеста лева под средната за България и близо седемстотин лева по-ниска от тази в София. Това е причина за хроничното напускане на града ни от много жители”, споделя Милков. Знае, че кметът и общината не са в състояние сами да решат този проблем, но ще търси подкрепа, както и ще дава такава на бизнеса в Русе, за да се намери решение.
Не само доходите, но сигурността по улиците и спокойния начин на живот представляват аргументи жителите на Русе да останат в града си. Затова сигурността и опазването на обществения ред ще бъдат важен акцент в работата на общинското ръководство. Качественото здравеопазване, образованието и социалната подкрепа също ще намерят място сред обществените системи с основна значимост в програмата на Милков.
Вярва, че първостепенната задача в неговата кампания, а и след това в управлението, е да убеди хората, че общите усилия са тези, които ще гарантират успешното бъдеще. Смята, че русенци могат да намерят нова опора, да продължат напред и да поемат в по-добра посока, когато работят заедно, за да създадат града, който искат за децата си.
Споделя, че преди решителният балотаж настроението му е точно такова, изпълнено с решимост за промяна. “Енергията на русенци ме изпълва с тази решимост. Честно и със сърце – така ще работим за нашата община. Категорични сме, че

сегашният модел на управление е изчерпан и безсилен

да се справи с тежките проблеми”, заявява Милков. Коментира, че не може да прогнозира какъв ще бъде резултата от изборите, но от многобройните си срещи с русенци до момента се е убедил, че всички искат промяна. “Някои не вярват, че ще имаме сили за нея, но тя зависи от нас. От всички и от всеки един. Гласът на богатия и бедния, на младия и стария, е еднакво важен, затова промяната иска мобилизация. Изпълнени сме с отговорност към следващите 4 години и бъдещето на Русе. Вярвам, че Русе трябва да бъде управляван прозрачно, почтено и според закона. По образец на големите европейски градове, с които ни свързва великия Дунав”, казва Милков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай