Сряда,

Борисов: Изборът на Гешев е в ръцете на Радев

От: Редактори, сн. Нова ТВ -
513
Борисов: Изборът на Гешев е в ръцете на Радев
A
A
A

Дали одобрявам да затварят най-оживеното кръстовище в София? Категорично не. Върховенството на закона е да спазваш закона. Това заяви категорично премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия.

Ако не бяха направили така, а ги съберат някъде да се срещнат и да се сбият, да се окървави този ден, щеше да е отвратително. Ако бяха взели твърде много мерки, но си заслужаваше. Поради простата причина, че се търсеха провокации, каза премиерът. Борисов обясни, че информацията за 20 пъти повече полиция, не е вярна.

Движението на възловото кръстовище беше възстановено почти денонощие по-късно. „Не може да се разхождаш по Орлов мост и да говориш за върховенство на закона. Има 2 милиона души, които не са съгласни с това. Осигурили са им трасе, за да стигнат до президентството, където да си протестират”, каза Борисов.

Такава демонстрация се очаква в петъчния ден, когато държавният глава Румен Радев може да подпише указа за назначаването на Гешев.

„Ако бяхме издигнали и друг кандидат за нов главен прокурор, освен Гешев, това щеше да е лицемерно. Обществото щеше ли да вярва на партиен кандидат?”. Министър-председателят бе категоричен, че не е искал да посочва човек, на когото няма доверие.

„Това е най-евтината ни кампания. Похарчили сме толкова, колкото законът позволява – в рамките на субсидията и по банков път. Дарения не приемаме и не сме приемали”, каза още премиерът Бойко Борисов.

Той призна, че до момента в рамките на кампанията преди местния вот не е чул лъжа, която силно да го е засегнала.

Борисов категорично отхвърли възможността кандидатът на ГЕРБ за кмет на София – Йорданка Фандъкова, да не стигне до евентуален балотаж.

На въпрос какво мисли за очаквания на много места в страната втори тур на изборите, премиерът отговори: „Това е демокрация. Това е хубаво, защото пък на много места е и ГЕРБ. И освен видимите резултати, които са безспорни – в партията има и хора, с които се разделяме. С едни се разделих, с други предстои да се разделя”.

Борисов каза още, че Цветан Цветанов не пречи на местните структури по места. И категорично отрече откриването на важни инфраструктурни и други проекти да е по-силно концентрирано в предизборния период.

Борисов заяви категорично, че ТЕЦ Варна не е пример за обвързаност между ГЕРБ и ДПС. „Каква е тази обвързаност? Става дума за енергетиката. Нека всеки си гледа работата“, заяви той и добави, че обвиненията, които му се отправят в тази посока са неоснователни, включително и тези от страна на Валери Симеонов.

„Имаме подписано споразумение, имаме си и програма. С Каракачанов работим перфектно. И със Сидеров работим добре. През изминалия месец не им обръщам внимание. По време на кампания всеки прави политика“, заяви Борисов, коментирайки бъдещето на коалиционното управление.

„За мен най-важно е ГЕРБ да е първа политическа сила и след местните избори. Важно е и колегите от „Патриотичния фронт” също да се представят добре, за да потвърдим доброто управление”, каза още министър-председателят.

Той бе категоричен, че партията му е безкомпромисна към кметовете, "действащи като дерибеи". Като пример в това отношение Борисов даде за пример градоначалника на Ямбол, който е изкарал три мандата на поста. Сега обаче ГЕРБ издига нов кандидат.

"Нормално е да омръзнем. Но това е като собствена жена или мъж – омръзва ти за момент, но после си казваш: „По-добро от това няма”, каза премиерът в отговор на въпрос дали има някаква умора от ГЕРБ у обществото.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com