Банско тръгва по нова писта с Кадев

Резултатът от изборите тази неделя в Банско се оказа първата по-сериозна изненада в Пиринско

Банско тръгва по нова писта с Кадев | StandartNews.com

Резултатът от изборите тази неделя в Банско се оказа първата по-сериозна изненада в Пиринско. Вместо да дадат трети мандат на смятания за фаворит досегашен кмет Георги Икономов, гласоподавателите доведоха до победа още на първия тур малко известния извън курортния град Иван Кадев. Може би важно бе това, че Икономов бе подкрепен само от ГЕРБ, а зад Кадев стои инициативен комитет с участието на разноцветни  политически сили - БСП, Воля, Демократична България и други формации.

Според данните от Централната избирателна комисия при 100 процента обработени протоколи, още на първия тур  Кадев успя да спечели 51.71 на сто от гласовете като е бил подкрепен от 4410 избиратели от общината в рекордна активност в областта - почти 80 процента.

На второ място остава досегашният градоначалник Георги Икономов, за когото  са гласували 3 328 гласоподаватели или 39.02 процента.

През целия вчерашен ден в Банско се отчиташе изключително висока избирателна активност. До последно се очакваше балотаж между двамата кандидати, но в крайна сметка местният вот в общината приключи още на първи тур.

По отношение състава на Общински съвет – Банско, то резултатите показват, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила с 32.93%. Втори са НДСВ с 29.58%, а трети - БСП за България с 10.01%.

Макар и добре познат в града, новият кмет е почти неизвестен  за широката публика. За разлика от предшественика си,  не обича да стои под светлините на прожекторите. Определя себе си като човек на честта.

Ще  удържа на дадената дума и ще направим промяната заедно – жителите на община Банско, без да се делим на наши и чужди. Ще бъда кмет на всички”, каза Кадев веднага  след избора. И така открехна завесата, че в най-популярния ни ски курорт, който от десетилетия обединява българите  във ваканцията им, всъщност, жителите му са били разделяни от местната власт. В обръщението към съгражданите си след победата, той им  благодари, че въпреки натиска, са пожелали промяната и обеща да не ни разочарова.

Надеждите на банскалии, е че Кадиев сега ще донесе върне нормалността в града и ще даде допълнително ускорение на загърбените проекти. Той е напълно наясно с кухнята на кметството, защото влезе в екипа на Икономов като главен секретар на общината още при старта на втория му мандат през 2015 г. В началото на тази година обаче бе освободен, уж заради навършване на възраст за пенсиониране. Някои обаче видяха в този внезапен ход проява на вътрешна вражда в ГЕРБ – на местно и национално ниво.

Кадевският комитет, оказа се, не се състои от „парашутисти“. Една от водещите фигури в него е един от бившите функционери на ГЕРБ Владимир Колчагов. Той бе председател на общинския съвет от 2011 до 2017 г., когато си тръгва от ГЕРБ и отиде  при Воля.

Кариерата на Иван Кадев е доста интересна. Той е на 55 години, завършил право в Югозападния университет “Неофит Рилски”, а преди това има инженерно образование по специалност “Двигатели с вътрешно горене”. Бил е учител и директор на училище, а от 1993 до 2013 г. е работил в МВР и ДАНС.

Започнал е кариерата си преди 21 г. в тогавашното регионално звено “Сигурност”, бил е и началник на РПУ в Банско, след това и началник на регионалното звено на ДАНС в Благоевградска област, откъдето през 2013 г. се пенсионира.  Съпругата на Иван Кадев – Лиляна – е опитен юрист – 15 г. е била адвокат, а вече 10 г. е нотариус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай