АТАКА иска повторно броене на бюлетините

МВР наруши закона, спирайки Сидеров, твърдят от партията

АТАКА иска повторно броене на бюлетините | StandartNews.com
  • МВР наруши закона, спирайки Сидеров, твърдят от партията

АТАКА иска повторно броене на бюлетините за кметове и общински съветници в София и оспорва валидността на протоколите на секционните комисии.
Жалба с такова настояване изпратиха от партията до ЦИК и МВР, след като в изборната нощ служители на реда, нарушавайки чл. 431 от Изборния кодекс, противозаконно възпрепятстваха Сидеров, кандидати за общински съветници и районни кметове да присъстват при броенето на бюлетините в зала „Арена Армеец”.

От АТАКА настояват да получат и заповедта на МВР, въз основа на която те бяха спрени от десетки полицаи и недопуснати да упражнят правото си по чл. 431 от Изборния кодекс. А именно, че кандидатите могат да присъстват
в изборното помещение при отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването.

„Беше ни отказано предоставеното ни от закона право да следим за прозрачността на преброяването на гласовете на гражданите и отразяването на реалния вот на населението по места. Без обяснения. Без каквото и да било правно основание”, пишат от АТАКА до ЦИК и МВР.

Същевременно от партията на Сидеров искат и дисциплинарни наказания за всички полицаи, които възпрепятстваха упражняването на правата им, на основание ИК и Закона за МВР.


ДО ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
КОПИЕ ДО МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Ж А Л Б А

Срещу ОТКАЗ ОТ ДОПУСКАНЕ НА КАНДИДАТИ ЗА КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ДО ИЗБОРНОТО ПОМЕЩЕНИЕ
От Волен Николов Сидеров в лично качество и като председател на Политическа партия „АТАКА”

Уважаеми госпожи и господа членове на ЦИК,
На 27.10.2019 г. след края на изборния ден, в качеството си на кандидат за кмет на гр. София, издигнат от ПП „АТАКА“, заедно с мои колеги – кандидати за членове на Общинския съвет, отидох на зала „Арена Армеец“, за да упражня правото си по чл.431 от Изборния кодекс. Именно тази разпоредба осигурява възможността на кандидати, застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели, анкетьори и представители на средствата за масово осведомяване, да имат пряка видимост при преброяване на гласовете, за да може на обществото и гражданите да бъде гарантиран контролът върху достоверността на отчетените изборни резултати. Колегите ми, кандидати за общински съветници, представители на ПП „АТАКА“ и застъпници, също като мен искаха да упражнят законното си право да наблюдават процеса на преброяване. Пред сградата на зала „Арена Армеец“, в която се извършва преброяването на подадените гласове и се попълват протоколите за отчитане на изборните резултати, бяхме спрени от група полицейски служители, които отказаха да ни допуснат да преминем и да присъстваме в сградата по време на преброяването. Съгласно чл. 431 от ИК, кандидатите могат да присъстват в изборното помещение при отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването, но въпреки това на нас упражняването на това право ни беше отказано. Беше ни отказано, предоставеното ни от закона право да следим за прозрачността на преброяването на гласовете на гражданите и отразяване на реалния вот на населението по места. Без обяснения. Без каквото и да било правно основание!

В съдебната практиката е прието, нарушение на изборния процес да се счита за съществено тогава, когато допускането му би довело до опорочаване волята на избирателите, до промяна на вота, или това попречи да бъде определен изборния резултат. Считаме, че отказът да бъдем допуснати да наблюдаваме преброяването на бюлетините и попълването на протоколите е съществено нарушение на Изборния кодекс, което е от естество да попречи да бъде коректно и достоверно обявен изборния резултат и е съществено нарушение на изборния процес.
Определяме като безпрецедентно нарушаването на правата ни от органите на МВР – без конкретен мотив, без заповед, която да ни бъде предоставена, дори устно да бъде посочена като основание за недопускането ни. Чрез тези безпрецедентни действия на органите на МВР, ПП „АТАКА“ и нейните избиратели бяха лишени от правото да им бъде осигурена пряка видимост при преброяване на гласовете, чрез издигнатите от партията кандидати, както и на проследяване на начина, по който са извадени бюлетините от избирателната кутия, отварянето и преброяването на гласовете в помещението.
Поради всичко гореизложено,
С настоящото оспорвам извършеното на 27.10.2019г. преброяване на подадените гласове на проведените избори за кметове и общински съветници, както и валидността на попълване на протоколите и моля те да бъдат извършени повторно.
На следващо място, моля да ми бъде предоставена информация относно заповедта на служителите на Министерството на вътрешните работи, въз основа на която бяхме спрени, както и причините поради, които същите ни отказаха полагащия ни се достъп до сградата на Арена Армеец, за осъществяване на наблюдение при отчитане на изборните резултати.
На последно място, моля да бъдат наложени дисциплинарни наказания на Комисар НИКОЛАЙ НИКОЛОВ – зам.-началник на отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ при СДВР и на служителите на МВР, които възпрепятстваха упражняването на правата ни на основание ИК и ЗМВР на служителите на МВР, които възпрепятстваха правото ни по чл. 431 ИК.

28.10.2019 г. С уважение: .................................
гр. София /Волен Сидеров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай