Архитект: Младост ще има културен център

Гл. архитект на „Младост” Стефан Стефанов обяви, че през следващите четири години в квартала ще бъде изграден културен център

Архитект: Младост ще има културен център | StandartNews.com

„Културата е тази, която ни е създала и тази, която ще ни спаси. „Младост” е със 120 000 души население, това е цял град, а нямаме културен живот в квартала. Обичам да ходя на концерти, на изложби, на театър, но всички те се случват в центъра на София. Това ще се промени”.

С тези думи гл. архитект на „Младост” Стефан Стефанов обяви, че през следващите четири години в квартала ще бъде изграден културен център. Това е основна точка в платформата му за управление на района, която той представи. На изборите Стефанов се явява като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, но е подкрепен и от БСП.

Като архитект той представи програма, фокусирана върху решения на градоустройствени въпроси, но и с акценти върху социални проблеми.  Най-интересната заявена амбиция е изграждането на огромен парк, с мащабите на Южния, покрай река „Въртопо”. Той обяви, че в рамките на 4 години ще е готов проектът, ще се възложи изпълнението, а изграждането на алейната мрежа ще започне дори по-рано. Архитектът ще се фокусира и върху реализирането на Източен парк.

Стефан Стефанов посочи, че има знанията как да се справи с презастрояването. Той отбеляза, че борбата е залегнала в платформите на всички кандидати, но той като архитект има решения как това да се осъществява по чисто законов път. На първо място това ще стане като районната община ще отказва продажба на общински имоти.

„Второто нещо, което се случва е реституцията, която все още не спира. 30 години след започване на демократичните процеси тя продължава. Всеки изминал ден се появяват нови собственици, които предявяват претенции за общински имоти. Това са единствените свободни парчета земя, на които може да създаваме инфраструктура – детски градини, училища. И на трето място, трябва да се спре с порочната практика кметовете на райони да бъдат принуждаване да даряват имоти в активите на фирма „Софийски имоти”, която после ги продава”, заяви арх. Стефанов.

Той е категоричен, че всичко случващо се в общината ще се координира с гражданите.

 „Ще работим изключително много с етажните собствености и активните граждани по места, с които през първите три месеца ще направим мониторинг и ще преброим колко метра тротоари липсват, колко паркоместа са необходими, какви са проблемите, свързани с чистотата, с липсата на детски площадки, нужда от ремонти. Те са хората, които ще участват в подготовката на конкурсите и ще контролират самото изпълнение. Така реално гражданите ще имат контрол върху кмета”, заяви арх. Стефанов.

„Майките с деца осъзнават недостига на капацитета на Млечната кухня”, каза още кандидатът за кмет на „Младост” и представи следваща основна цел - през мандата му ще бъде изградена втора кухня,  с по-голям капацитет, като вече има набелязани помещения.

Той обърна внимание и на създалия се проблем с тайното преместване на център за лечение на наркомании в квартала. Стефанов обяви, че прави всичко възможно той да бъде преместен.

От името на БСП, която подкрепя кандидатурата на арх. Стефан Стефанов за кмет, думата взе общинският съветник Милка Христова. Тя посочи, че с професионализма си арх. Стефанов ще може да убеди всички граждани, че той е гражданският кандидат и, че е много вероятно победата му да дойде още на първи тур. Христова подкрепи идеите на Стефанов за гражданско участие в управленските решения и отново поиска районите да могат да разполагат с част от средствата за ремонти и инфраструктура, като 20% от генерираните приходи да се връщат по този начин.

„Така едната година се събираме и решаваме, че например ще изграждаме детска градина. На следващата година – спортен център”, поясни Милка Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай