9 областни града избраха кмет на първи тур

Във Варна досегашният кмет Иван Портних не прескочи бариерата от 50% и стигна до балотаж

9 областни града избраха кмет на първи тур | StandartNews.com

Избрани на първи тур са кметовете на Враца, Монтана, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Кърджали, Габрово, Кюстендил и Хасково. В 8 от тях - победители са кандидатите на ГЕРБ, а в 1 - на ДПС.

Интригата във Варна се запазва до последно. Там броени гласове не достигнаха на досегашния градоначалник Иван Портних да спечели на първи тур. В София и още в 16 областни града ще има балотажи. ГЕРБ ще се изправи срещу БСП в 9 областни града на втори тур. Като левицата води в Разград и Русе. Избирателната активност е била 51% при обработени 90,93 % от протоколите.

С най-високи резултати са трима кметове. Най-категорична е победата във Враца на Калин Каменов от ГЕРБ, който е събрал над 72 % подкрепа и ще бъде начело на града за втори мандат. В Монтана - Златко Живков от местна коалиция СДС-ГЕРБ печели рекорден шести пореден мандат с повече от 71% одобрение. Той управлява града вече 20 години, а с тази победа му предстоят нови 4. В Стара Загора - безапелационната победа е за Живко Тодоров от ГЕРБ с над 68 %. Той ще бъде кмет за трети мандат.

С не по-малко впечатляващ резултат на първи тур в Бургас е Димитър Николов от ГЕРБ, който печели четвърти пореден мандат. Той е събрал над 65 % от гласовете в града при 10 на сто за втория - Николай Тишев от БСП.

И Велико Търново запазва досегашния си градоначалник - Даниел Панов - с около 60% подкрепа, той ще управлява града трети мандат. Весела Лечева от местна коалиция, подкрепена от БСП, остава втора.

Пореден - пети мандат за Хасан Азис от ДПС в Кърджали с 53 на сто от гласувалите. Там една трета от гласовете отиват за Никола Чанев от ГЕРБ.

Таня Христова ще управлява за трети мандат Габрово с над 58% подкрепа. Кандидатът от местна коалиция, подкрепена от БСП Ивелин Николов остава втори с малко над 17 %.

Петър Паунов от местна коалиция, подкрепена от ГЕРБ, застава начело на Кюстендил за четвърти пореден път с близо 55% одобрение. Независимия Здравко Милев остава втори.

Станислав Дечев е новият кмет на Хасково с 51 на сто от гласовете. Опонентът му от БСП Коста Стоев събира 17 на сто подкрепа.

Интригата във Варна се запази до последно. Там досегашният кмет Иван Портних не успя да прескочи бариерата от 50 на сто от гласувалите и стигна до балотаж. През целия ден резултатите му се променяха, а вторият Костадин Костадинов и третият - Анелия Клисарова си сменяха местата. Разликата помежду им е под процент. При 93,5 % обработени протоколи на балотаж отиват: Иван Портних и Костадин Костадинов. Последните гласове може и да променят картината в морската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай