200 места за предизборна агитация в София

Плакати, обръщения и други печатни материали могат да се поставят на 200 места в столицата, като кампанията вече стартира от 27.09.2019 г.

200 места за предизборна агитация в София | StandartNews.com

От Столична община определиха местата за поставяне на агитационни материали за  предстоящите избори за общински съветници и кметове - 2019 г. Плакати, обръщения и други печатни материали  могат да се поставят на 200 места в столицата, като кампанията вече стартира от 27.09.2019 г.

Най- много предвидени места  има в районите  „Панчарево“ / 25 бр. /,  „Кремиковци“ /17 бр./ , „Подуяне“/ 15 бр./,  а  районите  „Студентски“ /3 бр./ , „Красна поляна“/3 бр.  / и „Люлин“ / 2бр./ са с най- малко определени места.

В тази бройка не се включват всички сгради, огради и витрини, които с разрешение на собственици или управители също могат да служат за места за агитация.

Участниците в изборите трябва да знаят, че гербът и знамето на Република България и на чужди държави, както и религиозни знаци или изображения са забранени за използване в агитационните материали.

Плакати, листовки и обяви на предизборна тематика не бива да има в и на превозните средства и спирките на обществения транспорт, паметници, дървета, ел. табла и др.

Важно условие е, че всички поставени в нарушение агитационни материали, ще бъдат премахвани своевременно по реда чл. 186 , ал. 1 от Изборния кодекс – „ Кметът на общината, районът или кметството, или кметският наместник по Решение на Районната или Общинската избирателна комисия и при необходимост със съдействието на МВР премахва или изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса“.  

Партиите, коалициите и инициативните комитети следва да премахнат сами поставените от тях агитационните материали до една седмица след провеждане на изборния ден.

Заповедта за правилата може да бъде видяна на интернет страницата на Столична община www.sofia.bg в секция „Избори за общински съветници и кметове“, както и на сайта на Столичен инспекторат www.inspectorat-so.org.

След провелите се през м. май избори за членове на Европейския парламент от Република България за несвалени навреме агитационни материали в София, от Столичния инспекторат връчиха актове за административни нарушения на доскорошните коалиционни партньори ВМРО и АТАКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай