Земеделци прибират рекордни добиви от хлебно зърно

Земеделци прибират рекордни добиви от хлебно зърно | StandartNews.com

Монтана. Продукция, по-висока от прогнозната, прибират зърнопроизводители от района на Монтана, съобщиха от областната земеделска дирекция. На база на извадка от 10 процента от засетите с пшеница 339 000 дка, е констатирано, че добивите ще бъдат около 350 кг от дка. Първите ожънати площи показват, че добитите количества са с 50 кг повече. На места се прибират и по 600 кг от дка.

Над прогнозните добиви е и ечемикът, който вече е прибран. При очакван среден добив от 300 кг, производители отчитат по 400. От 7600 дка в община Бойчиновци, засети с тази култура, са получени по 450 кг от всеки дка.

Досега са ожънати около 10 процента от площите с пшеница. Падналите дъждове забавят прибирането, но досега няма унищожени посеви. Още няма и сделки за зърно от новата реколта, съобщиха от регионалната стокова борса. В региона все още има непродадени количества от миналата година, за страната те са 300 – 400 000 тона, уточниха брокери.

Цената на пшеницата ще бъде по-ниска от очакваната. През миналата година тон зърно е стартирал с цена от 350 лв. за тон. Сега се очаква сделките да започнат от 300 – 320 лв. за тон. По-ниска от миналогодишната ще бъде и международната цена на зърното, тъй като на борсите се очакват големи количества от новата реколта на Украйна и Русия.

Качеството да добитото зърно е добро, но то няма да надмине миналогодишното, допълниха от земеделската дирекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай