Зелени, но бедни

Над 5 пъти за година се увеличило производството на фотоволтаици

Зелени, но бедни | StandartNews.com

София. Неделя, 9 юни 2013 г., 13:18 ч. - повечето българи си почиват или вършат домашната си работа. В същото време товарът по електроенергийната система на страната е доста по-добър от критичните нива по Великден, когато потреблението на ток у нас удари абсолютното дъно. Във въпросния час вчера натоварването по мрежата е 3455 мегавата по оперативни данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Интересното е, че почти 1/3 от тях идват от зелените централи. Най-голям дял имат фотоволтаиците, които в този момент произвеждат общо 607 мегавата ток, или 17.37% от общото производство в България. На второ място, но с доста по-скромен дял от 6.81%, се нареждат големите ВЕЦ-ове. Останалите ВЕИ мощности работят с доста по-скромни капацитети, но всички зелени централи заедно дават точно 27.96% от тока у нас в този момент.

Така България може да се гордее, че е отличничката на Европа с най-зелената енергия. От страните членки на ЕС се иска до 2020 г. зеленият ток да е 16%. През 2013 г. ние сме преизпълнили тази директива. Но екотокът бърка жестоко в джобовете на всички българи. Защото е десетки пъти по-скъп от най-евтиния на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2". При фотоволтаиците държавната НЕК изкупува мегаватчаса на цени до 900 лв., докато в Първа атомна плаща 42.30 лв., а в най-голямата държавна ТЕЦ - 66.81 лв.

За това положение обаче си има и логично обяснение. Дават го данните за измененията на електроенергийната ни система и производствените мощности на директора на Централното диспечерско управление към ЕСО Митю Христозов. В рамките на около година общата мощност само на фотоволтаиците у нас се е увеличила с 85%. Това показват данните за периода януари-април 2013 г. в сравнение с януари-април 2012 г. При вятърните паркове пък ръстът е 24 на сто, изчислява Христозов. Това се дължи най-вече на включените през май и юни м.г. нови мощности, заради които зелената добавка от 1 юли 2012 г. е скочила с близо 300%.

Така днес у нас зелените централи вече произвеждат с около 50% повече ток спрямо миналата година по това време. Най-сериозен ръст има при слънчевия ток - цели 442.29%, показват данните на ЕСО. При вятърните паркове пък увеличението в производството е 51.33%, а при ВЕЦ-овете - 50.96%. За да се компенсира това увеличение и то при свиване на потреблението на ток в страната с 6.42% и спад на износа с 46.28% ЕСО беше принуден да намалява мощностите на АЕЦ и ТЕЦ-овете до минимални нива, обясни още Христозов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай