Защо му е на Мъск Twitter

Сделката за 44 млрд. долара е в топ 3 в технологичния сектор за всички времена

Защо му е на Мъск Twitter | StandartNews.com
  • Най-богатият човек на света не се интересува от пари, няма дом и спи по диваните на свои приятели
  • Сделката за 44 млрд. долара е в топ 3 в технологичния сектор за всички времена

 

Офертата на Илон Мъск да купи Twitter, която някога се смяташе за почти невъзможна, вече е приета. Милиардерът ще плати около 44 милиарда долара за компанията в сделка, която се очаква да приключи тази година, съобщиха от компанията. Мъск беше толкова мотивиран да купи Twitter, че предложи "най-добрата и окончателна оферта", като обяви, че има план Б, ако това се провали. След това се срещна насаме с няколко големи акционери в Twitter, за да ги убеди да приемат предложението му.

Мъск предложи $54,20 на акция и очерта плана си да осигури $46,5 милиарда за финансиране на сделката си.

Осъщественото от Илон Мъск придобиване на Twitter на стойност 44 млрд. долара е третото най-голямо в технологичния сектор за всички времена. Преди него са само сключената през януари сделка от Microsoft за придобиването на гиганта в сферата на видеоигрите Activision Blizzard (68.7 млрд. долара) и придобиването през 2015 г. на IT компанията EMC от страна на Dell Inc (67 млрд. долара).

Извън сферата на технологиите има редица сделки на стойност над 100 млрд. долара, като придобиването на DuPont от страна на Dow Chemical за 130 млрд. долара през 2017 г. или придобиването на SABMiller от Anheuser-Busch InBev през 2016 г. за 104 млрд. долара.

В технологичната сфера обаче Илон Мъск пише история.

И така, защо най-богатият човек в света, който вече ръководи компанията за електрически автомобили Tesla и аерокосмическата компания SpaceX, иска да купи компанията за социални медии?

Милиардерът твърди, че идеята му е да насърчава свободното и открито слово в услугата, която според него вижда като важно място за споделяне на гледни точки.

По време на интервю за TED малко след като обяви офертата си, той даде повече обяснения за някои от плановете си, пише washingtonpost.com.

"Мисля, че е много важно да има приобщаваща арена за свобода на словото", каза Мъск. "Twitter се превърна в нещо като градския площад, така че е наистина важно хората да имат както реалността, така и възприятието, че могат да говорят свободно в рамките на закона".

Мъск, чието състояние се оценява на 268 млрд. долара според Forbes, но няма дом в момента и спи по диваните на свои приятели, е казвал, че основната му цел не е финансовата страна в Twitter. "Да разполагаме с обществена платформа, която се ползва с максимално доверие и е широко приобщаваща, е изключително важно за бъдещето на цивилизацията. Въобще не ме интересува финансовата страна," заяви наскоро той.

Не е ясно засега колко време Мъск ще посвещава на Twitter или с какво точно ще се занимава, след като е главен изпълнителен директор и на компанията за електромобили Tesla Inc, и на космическата компания SpaceX. Анализатори смятат, че акционерите на Tesla едва ли ще са доволни, че Мъск ще трябва да отделя от вниманието си и за Twitter.

Въпреки това профилът на Мъск в Twitter с 84 милиона последователи е считан за важен и безплатен пиар и рекламен инструмент за Tesla.

Макар че е значително по-малка от други социални медии като притежаваната от Meta Platforms Inc Facebook, на Twitter се приписва сериозна заслуга в

организирането на значими събития като например "Арабската пролет"

Платформата е обвинявана и за ролята й в щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г.

Мъск не каза дали ще промени постоянната забрана за бившия президент Доналд Тръмп, който беше изгонен от сайта след атаката на Капитолия от негови поддръжници.

Самият Тръмп обяви, че дори и профилът му да бъде възстановен след сделката, той няма да се завърне в Twitter, а официално ще се присъедини към собствения си стартъп Truth Social през следващата седмица. "Надявам се Илон да купи Twitter, защото той ще направи подобрения и също така е добър човек, но аз оставам с Truth", каза Тръмп.

Критиците на плана на Мъск изразиха опасения, че той ще позволи екстремистко съдържание на сайта, което Twitter и други компании за социални медии се борят да изкоренят напълно. Мъск призна по време на интервюто за TED, че според него Twitter трябва да бъде "много предпазлив с постоянните забрани". "Нека туитът съществува", каза той. "Но в случай, че има много спорове, не е задължително да популяризирате този туит".

От Белия дом в понеделник нямаше коментар на сделката, но президентът на САЩ Джо Байдън отдавна изразява притеснението си относно влиянието на социалните медии.

  • Колко бързо може да се променят нещата

Вероятно не толкова бързо. Сделката все още не е финализирана, а процесът може да отнеме седмици или месеци. Според федералния закон Мъск ще трябва да уведоми регулаторите във Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието за плановете си. Ако регулаторите започнат преглед на сделката, това може да доведе до забавяне на приключването на покупката.

Мъск обеща да направи Twitter частна компания. Той обяви, че би искал да запази толкова акционери, колкото е позволено от закона. Но все още не са ясни плановете му  за това как ще изглежда един лидерски екип или потенциален борд на директорите.

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси също благодари на Мъск и на настоящия главен изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал "за това, че са измъкнали компанията от една невъзможна ситуация." "Twitter като компания винаги е била единственият ми проблем. Тя беше собственост на Уолстрийт и рекламния модел. Отнемането й от Уолстрийт е правилната първа стъпка," заяви Дорси.

Междувременно, ако главният изпълнителен директор на Twitter Inc Параг Агравал бъде отстранен в рамките на 12 месеца след смяната на контрола над компанията, той ще получи 42 млн. долара, според данни на Equilar.

В уведомление до регулаторните органи от 14 април Мъск заяви, че няма доверие на ръководството на Twitter.

Агравал, който преди това беше главен технологичен директор на Twitter, оглави компанията през ноември. Общото му парично възнаграждение през 2021 г. възлиза на 30.4 млн. долара, като голяма част от него е под формата на акции.

  • Какво каза Мъск за евентуален бутон за редактиране

В миналото Мъск е предлагал промени в Twitter, като бутон за редактиране и справяне със "спам ботовете", които изпращат огромни количества нежелани съобщения в платформата.

Бутонът за редактиране е може би една от най-търсените функции в Twitter. В анкета Twitter Мъск попита своите последователи дали искат бутон за редактиране и 73,6% от над 4 милиона участници отговориха "да". Ден по-късно комуникационният екип на Twitter потвърди в туит, че компанията вече работи върху функцията. Мъск каза още, че иска да направи алгоритъма на Twitter по-прозрачен, за да се предотврати "задкулисната манипулация".

Експертите казват, че този план е много по-сложен, отколкото изглежда предложението на Мъск. Но Twitter вече го обмисля.

  • Какво може да се случи с вашите лични съобщения и данни

Не е ясно дали Мъск ще направи някакви промени в политиката за поверителност на компанията. Той не е обявил планове за промяна и вероятно ще се сблъска със значителна реакция, ако данните на потребителите станат по-малко сигурни. Притежаването на Twitter вероятно ще го постави в контрол над по-чувствителни потребителски данни, отколкото неговите компании Tesla и SpaceX събират.

Директните съобщения в Twitter не са криптирани, което означава, че са по-малко сигурни и потенциално по-лесни за гледане от хората в компанията.

Собствените директни съобщения или лични съобщения на Мъск понякога стават публични. Миналата година той изпрати съобщение на тийнейджър, който поддържа акаунт и проследи личния му самолет. Мъск му предложи 5000 долара, за да премахне проследяването. Тийнейджърът отказа.

Осъществената от Мъск сделка продължава една традиция милиардери да придобиват контрол над влиятелни медийни платформи. През 2013 г.  вестник Washington Post бе придобит от Джеф Безос.

По данни на Statista Twitter се нарежда на 15-о място по брой на потребители сред социалните мрежи, изоставайки зад компании, като Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat и Pinterest.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай