Защо ги ручаме жабетата с газа

И "фили", и "фоби" ще мръзнат еднакво, ако няма доставки

Защо ги ручаме жабетата с газа | StandartNews.com

* Очаква ни 60% скок на синьото гориво през август, при лош сценарий парното пак ще поскъпне от януари

* И "фили", и "фоби" ще мръзнат еднакво, ако няма доставки

Знаете ли за какво си говорят хората по улиците, на пейката пред блока или в кварталната градинка? Не споделят планове за море и ваканция. Нито пък бистрят политиката. Обсъждат сметки – с колко е поскъпнал токът за магазинчето или фризьорския салон, колко им е струвало последното зареждане на хладилника. И най-големият кошмар – какво ни чака през зимата. Ще имаме ли парно и ще можем ли да го платим? Ще имаме ли ток или ни чака режим, след като високите цени принудят все повече домакинства да изключат радиаторите и да минат на отопление с електричество? И дори да имаме свръхпроизводство на електрическа енергия, ще издържи ли мрежата на натоварването или ни чакат постоянни аварии през най-студените дни?

Всички тези въпроси, които българите си задават, рикошират в една думичка – газ. И потъват в лепкава газова мъгла, която плътно ни е обгърнала. Тя се сгъстява все повече и повече, защото се е превърнала в оръжие на политиците - и от Изтока и Запада, и у нас. Което те изкусно използват, за да държат публиката в напрежение, докато разиграват битките си.  

През последните месеци бившият премиер Кирил Петков и антуражът му ни убеждаваха, че газ ще има и при това ще е много по-евтин, отколкото този, който получавахме от „Газпром“. Началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова дори уверяваше, че цената му цяла да бъде до 4 пъти по-ниска! В последните дни преди да сдаде властта, министър-председателят обяви, че синьото гориво за зимата е осигурено – седем танкера с втечнен газ са договорени. А в последния си ден на "Дондуков" 1 увери отново, че апокалипсис няма, опитите за всяване на напрежение се правят с една единствена цел – да оправдаят връщането ни към доставки от „Газпром“.

В същото време опозицията контрираше, че купуваме газ ден за ден на безумно високи цени, много по-скъпо, отколкото е струвал получавания по дългогодишния ни договор с „Газпром“. Че макар демонстративно да се отказахме от руското гориво, отново ползваме такова, но на много по-висока цена, защото плащаме надценка и на търговците, които ни го препродават. Че няма никаква сигурност за доставките, защото търсенето на алтернатива в цяла Европа е огромно. Че хранилището в Чирен е запълнено малко над една трета и рискуваме през зимата да останем без запаси.

Точно в края на управлението на стария кабинет дойде и шокът от „Булгаргаз“ – държавният доставчик поиска скок на синьото гориво за август първо с 54%, а два дни по-късно увеличи поисканото поскъпване на 60%. 

В целия този хаос се яви новият стар шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, за когото и политици, и бизнес казват, че е професионалист, а политически произхожда от Реформаторите и ДСБ – т.е. няма нищо общо с никой от враждуващите партийни лагери.  Иванов, който почти насила се върна в КЕВР с решение на Народното събрание, обяви в сряда какво е открил в енергетиката. А експертизата му не прозвуча никак оптимистично.

Парламентът върна Иван Иванов като председател на КЕВР - България -  DarikNews.bg

1. Поисканата от "Булгаргаз" с 60% по-висока цена най-вероятно ще бъде одобрена до 12 август. Иванов припомни, че Комисията няма правомощия да определя цената на газа, а само я утвърждава, като следва съответните формули за ценообразуване. Което на практика означава, че цената зависи от това, кой и по какви договори доставя газа.

2. От 1 януари 2023 г. може да се наложи ново увеличение на цената на парното, която вече бе вдигната с 40% средно, заради ескалацията на енергийната криза в Европа и постоянно покачващите се цени на природния газ. Иван Иванов все пак се надява, че в оставащите месеци до края на годината ще се предприемат мерки и ще се поуспокоят международните пазари. Ако имаме този оптимистичен сценарий, няма да се наложи корекция на цената на топлинната енергия.

3. Нужна е спасителна финансова инжекция за "Топлофикация София". За новия регулаторен период заложената средна цена, на която общинското дружество купува газ от държавния доставчик, е 120 лв. на мегаватчас. В същото време, ако се приеме поисканото увеличение с 60% от "Булгаргаз", цената ще достигне 297 лв. Което означава, че най-голямата топлофикация, ползваща 30% от природния газ у нас, ще затъва все повече в дългове. Председателят на КЕВР е на мнение, че решението е дружеството да бъде подпомогнато финансово, но и да се работи за неговото оздравяване.

За фалити на други топлофикации в страната, които ползват синьо гориво, предупреди и директорът на дружеството във Враца инж. Радослав Михайлов. Проблем има и при някои въглищни централи, които са вложили значителни средства, за да подобрят екологичните си показатели и да минат на природен газ. 

4. Без централно отопление ни чакат аварии на електрическата мрежа. "Топлофикация София" осигурява отоплението на 420 000 абонати. "Ако се спре подаването на топлинна енергия, тези семейства трябва да преминат към алтернативно отопление - вероятно към електрическа енергия. Това ще натовари недопустимо много електропреносната и разпределителната мрежа и ще доведе до нейния срив. Това е недопустимо", каза Иванов. 

5. "Булгаргаз" няма пари, натрупал е 500 млн. лева загуба в рамките на 3-4 месеца, като преди това е бил на печалба от 60 млн. лева. Над 300 млн. лева от него са задълженията на "Топлофикация София", която не може да ги изплаща. В същото време, за да получи определени количества газ, доставени като втечнен или тръбопроводен от търговци, общественият доставчик е задължен предварително да плати. В предишни периоди, когато се е получавал газ от "Газпром експорт", само част от цената на доставката за следващия месец е трябвало да бъде платена предварително.

6. "Булгаргаз" е купувал руски газ чрез посредник, който ни го препродава с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи, каза Иванов. Независимо, че доставките от "Газпром експорт" бяха преустановени, ако се проследят входно-изходните потоци ще се установи, че няма промяна в количеството, което влиза в България през Странджа 2/Малкочлар. Вместо това се увеличава количеството природен газ, който през Кулата/Сидирокастро напуска страната ни. Явно това количество не е предназначено за България, но впоследствие страната ни закупува тези количества от гръцката компания "ДЕПА". Иванов добави, че това очевидно става на по-висока цена. "Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, - има издаден от КЕВР лиценз за търговия с природен газ - "Булгаргаз" не предприе нищо и се наложи други търговци да му препродават, което силно повиши цената у нас", каза Иванов.

6. Липсата на дългосрочен договор е най-големият проблем поне по три причини. Първата е несигурността, която притеснява битовите потребители и кара бизнеса да вдига цените на стоки и услуги. Втората е търсенето на свободни слотове за разтоварването на танкерите с втечнен газ, които отдавна са резервирани от търговците. Така на "Булгаргаз" ще се налага да изкупува слотове и капацитет на по-висока цена.И третата причина - без дългосрочен договор няма как да не се плаща скъпо заради търговската надценка. "Този месец има сегмент втечнен природен газ, цената, която не мога да обявя, е много по-висока от дългосрочните договори за втечнен природен газ (LNG). Щях да съм много щастлив, ако казаното от Лена Бориславова можеше да се сбъдне. Няма място на света, където човек да си достави втечнен природен газ на 3 – 4 – 5 пъти по ниски цени. Това е невъзможно“, каза Иванов.През май, след завръщането си от САЩ, Петков обеща сключване на дългосрочен договор за американски LNG до седмици, такъв обаче няма. 

7. Цените на азерския газ са много по-ниски от тези на спот пазара, включително и от цените за доставки на втечнен природен газ. Ако до края на септември интерконекторът с Гърция се пусне в експлоатация, българските граждани през октомври ще усетят намаляване на цените на природния газ. Новият енергиен министър Росен Христов обаче заяви, че от няколко дни цената на две трети от азерския газ е значително по-висока, но обясни защо.

 8. В КЕВР няма документи за 7-те танкера с втечнен газ, за които съобщи Кирил Петков на изпроводяк, стана ясно от думите на Иван Иванов в сряда. Според него правителството е свършило само лесната част с договорките, но сложната част била инфраструктурата, т.е. местата, на които може да бъде разтоварен втечнения газ. По-късно директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски съобщи, че офертата за танкерите е приета под условие - да се осигури инфраструктурата за седемте доставки. А крайната дата за финализиране на договора е 19 август. "Единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени", обясни той пред БНР. Топчийски не смята, че цената на американските компании е изгодна - тя е близка до пазарни цени.

На този фон още от първия си ден служебното правителство се зае да решава газовата криза.Бе създаден кризисен щаб, който ще работи денонощно. Ще се изготви план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може да обезпечи газовите доставки. "Казано иначе, за да е в състояние да плаща за реално договорените количества природен газ", каза премиерът Гълъб Донев.Следващата седмица Министерство на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено потреблението ни до края на отоплителния сезон.

А дали ще се преговаря с "Газпром" - предстои да видим. Но за хората все повече губи значение дали си "фил" или си "фоб", защото мръзненето ще е еднакво.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай