Страна, в която си струва да работите, е Германия – защо?

От години е популярна дестинация за тези, търсещи по-добър живот

Страна, в която си струва да работите, е Германия – защо? | StandartNews.com

В Германия живеят и работят не само много българи, но много хора от всякакви националности. Страната от години е популярна дестинация за тези, търсещи по-добър, уреден живот. Предлага много опции за кариера и конкурентни заплати, има устойчива икономика - всъщност най-мащабната в Европа, ниска безработица и многобройни възможности да се реализирате успешно на пазара на труда. Дали и вие да не стегнете куфарите по примера на много други хора и да поемете натам? Решението е ваше, от нас – малко информация за обстановката на трудовия пазар в страната.

Труден ли е езикът и лесно ли е придвижването между Германия и България?

Ако не знаете немски, местните власти организират курсове, на които можете да овладеете езика. Той се учи още по-лесно и бързо в среда, в която всички около вас го говорят. Преди да вземете решение, дали точно тази държава е подходяща за вас, винаги можете да направите бързо пътешествие до там, за да добиете представа за нейната организация, общество, уреденост. Достатъчно е да резервирате полет през esky, където бързата и гъвкава търсачка дава достъп до всички авиолинии на едно място. тук: https://www.esky.bg/samoletni-bileti/0/0/co/de/germaniya можете да избирате между полети до различни немски градове като Берлин, Дортмунд, Меминген, Хан, Кьолн, Нюрнберг, Карлсруе, Франкфурт, на много достъпни цени. Отидете, вижте, поговорете с близки, приятели и познати на познати, които вече са част от немското общество и работна среда и съберете повече обратна връзка относно дългосрочните перспективи и условия на живот и реализация във всеки един смисъл.

Има ли достатъчно работа в Германия и какви са заплатите?

Мащабите на икономиката на Германия се дължат и на различни големи предприятия, които имат нужда от хора. Проучванията указват, че след няколко години над 16 млн. човека ще се пенсионират. Това означава спад с около 1/3 на текущата работна сила в страната, като съответно ще има нужда от още повече нови специалисти, които да заемат освободените работни позиции. Освен в производството, са налични и много позиции за IT, инженери и хора в всякакви професии от всички браншове.  Според статистическата служба на страната за работните места (Statistik Bundesagentur für Arbeit, statistik.arbeitsagentur.de), към ноември 2022 г. в Германия има 823 хил. свободни позиции. Коефициентът на безработица е 5,3 процента. Кандидатите за позиции за професионално обучение са 422 000. Подобно на нашето българско бюро по труда, те имат възможност да повишат своите знания и умения и да добият квалификация в определена област. Общо социалноосигуряващите се хора в страната са почти 35 млн. души, от които 7397700 са нископлатени работници. Destatis сочи, че към  1.10.2022 г. минималната заплата в страната се увеличи от 10,45 евро на час до 12 евро на час, което се равнява на брутна минимална заплата от 2000 евро на месец. За сравнение, в Испания примерно, тя е 1000 евро. Затова и можете да отидете да се разходите до примерно, Барселона: https://www.esky.bg/samoletni-bileti/0/0/ci/bcn/barcelona, но ако обмисляте да станете имигрант, по-добрият избор поне в икономически смисъл определено е Германия.

Достъпни ли са режийните разходи?

Според Expatrio, разходите за живот в Германия не са толкова високи, колкото повечето хора биха очаквали. Заема 10-то място в Европа според Globaleconomy.com, като по-скъпо е в страни като Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия, Обединеното кралство и Холандия. Разбира се, много зависи от качеството на живот, което търсите. Храните и напитките са на цени около средните за Западна Европа. Наемите са около 700+ евро за едностаен апартамент в града. Наемът може да е "топъл" с включени разходи за комунални услуги или "студен" - без тях. Ако трябва да ги заплащате отделно, това са още около 200+ евро месечно. Интернетът е между 30 и 40 евро, токът от 50 до 150, държавната телевизия и радио са със задължителна такса от 55,08 евро на всеки три месеца. Както на много други места и тук се заплаща депозит при първоначалното наемане, който е в размер на 2 или 3 месечни наема. Разходите варират в зависимост от това, кой град ще изберете в Германия. Най-скъпи са Мюнхен и Франкфурт, следвани от Щутгарт и Хайделберг. Парадоксално, но за най-евтин се сочи столицата Берлин. Така е било допреди години, но в последно време цените на наемите там рязко са се повишили. За да продължим сравнението с Испания, там животът е пренебрежимо малко по-евтин. Като цяло, минимумът, от който се нуждаете, за да покривате месечните си разходи, ако живеете в евтина квартира, пазарувате си, готвите и изобщо - си правите сметката, е около 900 евро месечно. Мебелите често можете да купите от предходния наемател. При минимална заплата от 2 хил. евро към момента, можете да направите приблизителни сметки относно спестявания и други. Simple Germany сочи сходни суми, като за най-скъпите градове те са двойни.

Преди да започнете да разглеждате свободните работни позиции в make-it-in-germany.com; englishjobs.de; LinkedIn, totaljobs и други платформи, направете си кратка разходка до страната, за да усетите атмосферата и да видите "вашето" място ли е. Можете да използвате и вътрешен София Варна самолет, за да се придвижите максимално бързо, удобно през България и после до страната на Гьоте, бързите магистрали и щолена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай