Защо фирми се съгласяват да ремонтират пътища без пари?

Фирми са печелили обществени поръчки за 20 млн., но са приемали да извършат работа за още 200 млн., казва Комитова

Защо фирми се съгласяват да ремонтират пътища без пари? | StandartNews.com

Фирмите, които се занимават с текущ румонт, са спечелили работата с обществени поръчки. Но се натъкваме на фирма, която е спечелила да извършва текущащта поддръжка на пътищата за 4 години, напрпимер за 20 млн. И по други документи - че ще извърши работа за още 200 млн.  Цифрите са примерни, каза министърът на регионалното развитие в служебното правителство Виолета Комитова пред Нова тв.

По думите й, това не е позволено по обществената поръчка. Ако тя ще стане 200 млн., зящо е обществената поръчка за 20 млн.? Очаквам отговорите от бившите шефове на АПИ и от бившото регионално министерство, каза Комитова.

Тя пита още защо АПИ е поръчвала ремонти без да са обезпечени средствата? "И защо фирмите приемат да работят без средства? Има поръчка за 20 млн., но приема работа за още 200 млн., като знае че пари няма. Проведохме разговори, от фирмите казаха - ние нямахме избор, разчитаме, че ако има излишък в края на годината, ще ни се изплатят. Това се е случило в края на 2020 г. Имало е разплащане в края на годината, но се отклоняваме от закона за обществените поръчки. Това го заварихме, трябва да се обясни. Много хора искаха да конфронтират сд нас фирмите и кметовете, но това е заварено положение. Това са факти", подчерта Комитова.

В бюджета има налични 382 млн. за ремонти, но до края на годината са необходими 1,5 млрд. За да се осигурят те, бъдещото редовно правителство трябва да си ги предвиди в актуализирания бюджет. Това не е работа на служебния кабинет, каза Комитова.

Сега следващото редовно правителство трябва спешно да се заеме с този въпрос. Въпреки отклонението от закона за обществените поръчки, това строителство не трябва да спира, разкопани са много пътища. Незавършеното строителство е най-скъпото строителство. Трябва да се намерят средства, категорична е служебният министър.

Фирмите знаят, че няма пари, те са го знаели още когато са се съгласявали да работят по тези предварителни задания. "Затова решението на уволнения от мен шеф на АПИ Апостол Минчев да спре строителството няма остонавие - фирмите си знаят, че няма пари. Ние сме говорили с фирмите, има някои от тях, които нямат договаряне над обществената поръчка. Да ги разделим на 2 кагегории - тези, които са приели работа с пъти над договореното и други, които си работят по определена сума. Никой не протестира в момента, фирмите продължават да си работят без пари, те си знаят, че е така, очакват разплащане в края на годината", заяви още Комитова.

Тя коментира и случая с Ивайло Денчев, уволнен заедно с другите шефове на АПИ, но отново назначен: "Аз направих проучвания и разбрах кой е в основата на саботажа. Много се извинявам на Ивайло Денчев", каза служебният министър.

За ГУСВ, обявено в несъстоятелност, Комитова коментира: "Опитват се в мътната вода да продават имоти под масата, смятам, че ще сппрем тези действия в ущърб на държавата".

"Никой не ми е предлагал да оставам в редовното правителство, подготвила съм се да изляза в почивка", каза още Комитова.

По думите й, всички проблеми в министерството са текущи, въпрос на воля и бърза ориентация на следващия министър е да продължи това, което сме започнали. Борихме се с 2 наредби - едната е за техническите паспорти на сградите, за които е излишно да карат хората да ги вадят масово, другата е за достъпната среда. Подтогвяме промени в ЗУТ, които са много спешни, ще ги внесем в НС.  Въпросът със строежите на регионалното министерство - трябва да има повече ред и обвързаност на поръчката с наличните средства. Ако искате ремонт - трябва да си определите бюджета. Сега имаме 382 млн., а сме си поръчали ремонти за 3 млрд., заключи още Комитова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай