Защо боли от преяждането с бързи кредити за празниците

Вместо в хотел във Велинград за 11 000 лева, ще изкарате вкъщи с приятели за 300 лв. 

Защо боли от преяждането с бързи кредити за празниците | StandartNews.com

Вместо в хотел във Велинград за 11 000 лева, ще изкарате вкъщи с приятели за 300 лв. 

Използвайте спестени пари за подаръци и трапезата, вместо да теглите заем, съветва кредитен консултант

Бумът в тегленето на бързи кредити преди големите празници в края на годината е тенденция, която се наблюдава в последните няколко години. Сега обаче от "преяждането" със скъпи бързи пари може много да боли.

Покрай желанието да си осигурим незабравими преживявания и да зарадваме с подарък всеки близък и себе си, впускайки се в луд шопинг, парите назаем буквално изтичат между пръстите. Но връщането после е трудно. Защото животът поскъпва ежедневно, а всеки допълнителен харч може да създаде проблеми.Освен това януари и февруари традиционно са трудни от финансова гледна точка заради многото разходи в края на годината. 

Много българи вече попаднаха във финансова спирала, теглейки нови и нови заеми, за да погасяват старите, каза пред "Стандарт" кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му, тази година бумът в тегленето на бързи заеми е бил още през есента. "Заради инфлацията, ниските доходи и това, че не успяват да вържат семейния бюджет, много хора започнаха да посягат по-често към бързите кредити. Ръстът за последното тримесечие е 15%. Но доста хора изпаднаха в невъзможност да ги обслужват. Към края на ноември се отчете 23% ръст на лошите бързи кредити. Той идва от това, че хората ги ползват да запълват дупки в семейния бюджет, после не успяват да ги погасяват, теглят втори, трети, четвърти заем и влизат във финансова спирала, излизането от която е много трудно", посочи Тошев.

И уточни, че лошите заеми се увеличават драстично само при бързите кредити, но не и при банковите.

"Ролята на бързия заем не е да запълва дупки в семейния бюджет. Неговата роля е да се вземе малка сума пари - максимум 500 лева и още с първата заплата да се върне. И това да се прави само ако е за нещо много необходимо и спешно - да се платят сметки за ток, по-скъпи предписани лекарства или друг неотложен разход. А сега фирмите за бързи кредити предлагат суми до 3-4-5000 лева за по-дълъг срок. Това са много скъпи кредити. Фирмите обикновено не обявяват лихва, ограничението на ГПР /годишния процент на разходите/ по закон е 53%. ГПР включва не само лихвата, а и всички такси за обслужването на кредита. Но се намират доста вратички за заобикаляне на закона и оскъпяването стига до 100, даже до 200%. Неразумното е да се изтегли кредит, за да си изкараш супер за 2-3 дни, а после може да връщаш до 12 месеца", каза Тошев. 

Заемите от компаниите за бързи кредити са достъпни бързо, а процедурата за кандидатстване и одобрение е значително опростена. Такива пари може да получи дори човек с лоша кредитна история. Ако обслужването на заема спре, се стига до събирачите на дългове, а в някои случаи дори до съдия-изпълнител. 

За да се избегнат подобни неприятни сценарии, Тошев съветва вместо кредит, за покупка на подаръци и празничната трапеза да се използват спестени пари, като всеки се разполага според възможностите си. "Някои ще изхарчат 200-300 лв., други - 5-600 лв., трети - 2-3000 лв. Ако не можете да си позволите хотел във Велинград за 11 000 лева, ще изкарате вкъщи с празнична трапеза и приятели за 300 лв.", посочва кредитният консултант. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай