Защо банките намалиха кредитите

Печалбите им намаляват, депозитите растат

Защо банките намалиха кредитите | StandartNews.com

 

В очакване на кредитите за спасяване на бизнеси в кризата, гарантирани от ББР, търговските банки свиха отпускането на ипотечни заеми, а потребителските вече скочиха с 2 процента за последния месец.

Причината за подтисната кредитна активност на банките са далеч по-скромните им финансови резултати за първите 4 месеца на година в сравнение със същия период на 2019-та. Сега печалбата им а е с 21.7% по-малка. Кредитните институции са реализирали с над 20 милиона по-ниски месечни приходи от такси и комисиони през последните два месеца в сравнение с началото на миналата година. Причината за това е извънредното положение, по време на което много бизнеси спряха, а други ограничиха разплащанията си. Това се отрази и на транзакциите по банкови карти.

Намаленото банково финансиране удря и по имотните сделки. Жилищните кредити намаляват само за месец с близо 50 милиона лева. В същото време депозитният ресурс на гражданите продължава да се увеличава в същата степен както и през миналата година, което означава, че хората трупат пари за черни дни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай