Защитници поискаха жестоки санкции за спекула с храните

Санкциите за нелоялна търговска практика стигат до 50 000 лв.

Защитници поискаха жестоки санкции за спекула с храните | StandartNews.com

Всякакво повишаване на цените на стоките, което не може да бъде разумно обяснено и за което не може да се докаже, че е следствие на пазарни процеси, да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика. За такава промяна в законодателството настояват от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Предложението е заимствано от Хърватия, където вече работи като част от мерките срещу спекулата след приемането на еврото.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев коментира мерките, които обмисля правителството срещу скока на цените.

"Цени, които са повишени в следствие на нормални икономически процеси, не могат да бъдат контролирани нито от комисията, нито от други регулаторни органи. В компетенциите ни, обаче, е да контролираме нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишение на цените. Нелоялните практики, присъстващи в даден сегмент на пазар, надминаващи 50%-60% неминуемо завличат всички участници и изкривяват пазара. Ако тези практики бъдат пресечени, това би рефлектирало върху ценообразуването на хранителните стоки", заяви Алипиев.

Нелоялните търговски практики са най-разнообразни, поясни той. Сред тях е и невярната или подвеждаща информация за намаление на определени стоки. Към момента КЗП е направила около 1200 проверки на съобщения за промоции.

Санкциите за нелоялна търговска практика стигат до 50 000 лв.

За да има потребителят по-коректна информация, се обмисля създаването на онлайн платформа, която да описва подробно маржа на цената на един продукт от производителя до щанда в магазина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай