Занзибар - големият печеливш от пандемията

За да отидеш там, просто се качваш на самолета и сам си носиш риска

Занзибар - големият печеливш от пандемията | StandartNews.com
  • За да отидеш там, просто се качваш на самолета и сам си носиш риска
  • На острова живеят с "Hakuna matata" и "pole pole"

Когато дойде трудното, обичаме да си припомняме за китайците, които използват два щриха, за да напишат думата "криза" - единият замах на четката е "опасност", другият - "възможност". Сега, когато пандемията ни постави на колене, откриваме мъдростта, скрита във връзката между тези думи, които древният народ от Поднебесната империя е обединил в една.

Пример за това е как един остров в западната част на Индийския океан стана туристическа дестинация номер 1 за цял свят.

В България Занзибар, което означава "Земята на черните", беше известен най-вече като родината на Фреди Меркюри, дошъл на бял свят с името Фарук Булсара. Сега Унгуджа /както се казва големият остров от групата Занзибар/, е магнит и за много българи - интересът у нас е скочил с 280% в сравнение с миналата година. Причината е проста - цените са сравнително достъпни, а за да отидеш там, не е нужен PCR тест, нито трябва да спазваш карантина - просто се качваш на самолета, прелиташ 5600 км и оставяш зимата, ковида и локдауна далече зад себе си. Пристигаш в земния рай - палми, бели пясъци, много слънце, океан, хубава храна. Посрещат те местните хора, които са изключително дружелюбни и готови да помогнат срещу скромна сума, защото туризмът е единственият им поминък.

Но как така в Танзания няма ковид

и всички следващи от него маски, карантини, локдауни и т.н.?

Владислава Даракчиева, която е пристигнала на острова на 13 ноември 2020 г., е публикувала във Фейсбук следното обяснение: "Още през май президентът на Танзания /Джон Магуфули/ излезе с официално изявление, в което разказа на народа си, как е направил малък експеримент - изпратил е до лаборатория за тестване ковид проби от коза, папая и коаре (вид птица), като ги е представил за човешки. Пробите са се върнали от лабораторията позитивни. Президентът се разсмял и казал, че щом козите, папаята и птиците са заразени с ковид, ами... ще ги карантинираме!"

От Африканския център по заразни болести са отхвърлили обвиненията на Магуфули, че тестовете, дарени от китайския милиардер Джак Ма, може да дават грешни резултати - те се ползват и от други държави и досега нямало оплакване. От Световната здравна организация също са изразили увереност в годността на пробите. През май 2020 г. Танзания е била на 4-то място в Източна Африка по заболеваемост с 480 заразени и 18 починали, но оттогава държавата не дава статистика. Има ли или няма заразени и починали - никой не знае. И всеки сам си носи риска, ако реши да отиде. 

Още със слизането от самолета туристите хвърлят маските и се втурват по плажовете, ресторантите и нощните барове.Мнозина българи вече отидоха на острова и забравиха да се върнат. И лесно се учат как да живеят като занзибарците. Тук основен принцип е "pole pole" /"полека, полека"/ - почти като в песента на Стефан Вълдобрев - "По-полека, забави, забави...", която много обичаме да слушаме, но трудно изпълняваме, когато сме у нас. Занзибарците обаче са свикнали, че

няма закъде да се бърза

- ако имат работа, ще работят, ако не - каквото джунглата даде.

Друг водещ лайтмотив е "Hakuna matata" /на суахили/ - "Нямай грижа", "Освободи се от тревогите", "Няма проблем", което всички сме чували в едноименната песен на Тимон и Пумба от "Цар Лъв".

Мнозина българи са намерили начин за по-дълъг престой, като работят дистанционно. На Занзибар има безжичен интернет в почти всеки хотел, както и в някои кафенета. Мобилната мрежа достига до почти всички краища на острова, с добра 3G, особено в града. Може да се купят и преносими модеми от местни компании.

Българската колония расте и дори туроператори попитаха Централната избирателна комисия дали може в Занзибар да се гласува на парламентарния вот на 4 април, тъй като близо 600 нашенци вече имат планиран полет до Танзания по това време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай