Заместник-министър каза на какви цени държавата ще купува жито и слънчоглед

Министерството на земеделието наблюдава постоянно ситуацията на пазара и вноса във връзка с предстоящите великденски празници, каза Иван Христанов

Заместник-министър каза на какви цени държавата ще купува жито и слънчоглед | StandartNews.com

Министерството на земеделието наблюдава постоянно ситуацията на пазара и вноса във връзка с предстоящите великденски празници. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

„Искаме да имаме картина в реалния момент на цялата обезпеченост с козунаци, яйца и агнешко месо, които се търгуват в особено големи обеми“, каза той.  Христанов припомни, че преди няколко дни на заседание на Държавен фонд „Земеделие“ беше гласувана помощ de minimis, която да се изплаща на кланиците.

„Наблюдаваме вноса и сме готови във всеки момент да окажем подкрепа на пазара и на българските производители“, заяви заместник-министърът.

По темата за планираното изкупуване на зърно Иван Христанов коментира, че процесът беше саботиран умишлено преди няколко седмици, за да бъде забавен, но се очаква изкупуването да започне до десет дни.

Изчистен е механизмът за изкупуването, като процесът по думите му не може да бъде извършен от една държавна фирма. Затова министерството със собствените си дирекции и агенции участва активно заедно със службите по земеделие, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. В комисията са включени и представители на ДАНС, за да наблюдават процеса и да бъдат гарант за неговата прозрачност.

Министерството на земеделието очаква трансфер на средства от бюджета, след това има правни процедури, които трябва да бъдат изпълнени, каза Христанов. Планира се закупуването на 700 хил. т хлебна пшеница и 325 – 350 хил. т маслодаен слънчоглед, с които да се гарантира продоволствието на страната.

Цените за изкупуване на зърното вече са коментирани с бранша и са заложени в тръжната документация. При хлебната пшеница започваме от 570 лв./тон, а при слънчогледа е 1400 лв./тон. Това са таваните, коментира земеделският заместник-министър Иван Христанов пред БНТ.

За съхраняването ще бъде обявена отделна процедура, като в страната има достатъчно складове, каза заместник-министър Христанов. Той посочи още, че критериите за базите са определени, като пред завършване е и процедурата за наемане на складовете.

Новината от последните дни е, че животновъдите са се отказали от държавна помощ за изкупуване на фуражите от резерва. Очевидно, че отпуснатата помощ по линия на директните плащания е достатъчна, така че те да се справят с изхранването на животните със собствени средства, поясни зам. министърът.

За проверките на ГКПП Капитан Андреево за фитосанитарния контрол и контрола върху продукти с животински произход Иван Христанов информира, че акцията продължава съвместно с БАБХ, НАП, ДАНС и ГДБОП.

Причината за включването на силовите структури е, че митнически служители са получили смъртни заплахи след началото на проверките. „Броени часове, след като решихме да възстановим видеонаблюдението на граничния пункт при „Капитан Андреево”, което е свързано със засилените проверки върху вноса на храни от трети страни, наши служители са получили анонимни телефонни заплахи, че „ще бъдат заклани”, съобщи Иван Христанов.

В края на миналата седмица той заедно с премиера Кирил Петков посетиха граничния пункт, за да дадат лични разпореждания как да се извършва контрола. „Още 19 нови инспектори са командировани на границата”, посочи Христанов. И допълни, че вчера агроведомството е поискало съдействие от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП), за да направят пълна проверка на камерите, които в момента не работят.

Заради смъртните заплахи към постоянно работещите там митничари, очевидно, че ще се наложи част от екипите да бъдат сменени, посочи зам. министърът. Кабинетът тепърва ще взима контра мерки, защото мафиотските структури, които се „хранят” от нелегалните канали за внос на храни, започват бясна отбранителна война срещу правителствените мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай