Залагаме в интернет с електронно ЕГН

"Еврофутбол"- Малта взе лиценз за онлайн хазарт

Залагаме в интернет с електронно ЕГН | StandartNews.com

София. Дадоха първия лиценз в България за организиране на хазартни игри в интернет. Първият и засега единствен оператор, който легално ще организира онлайн хазарт, е "Еврофутбол", регистриран на о. Малта. Лицензът е даден на последното заседание на Държавната комисия по хазарта.

Таксата, която е платило дружеството за получаване на лиценза, е 40 хил. лв. Засега само още едно дружество е подало документи за издаване на лиценз. Това отново е "Еврофутбол", но с регистрация в София. Както е известно, новият Закон за хазарта изисква сайтовете за залози, които развиват дейност на територията на страната, да имат лиценз. Освен това те трябва да плащат данък на хазната в размер на 15% от всички събрани залози - точно толкова колкото е налогът за физическите обекти за залагания. Заради новия закон достъпът до над 100 сайта за хазарт бе блокиран от интернет доставчиците, които така изпълниха решение на съда.

Заедно с даването на първия лиценз кабинетът реши, че залагането в сайтовете за хазарт ще може да става с помощта на карта за електронна идентичност, която добива популярност у нас като "електронно ЕГН". Промяната в наредбата е част от мерките на кабинета за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Според настоящия текст на наредбата организаторите на хазартни игри от разстояние (онлайн) трябва да регистрират потребителите си, като изискат от тях следната информация: имена, ЕГН (личен номер за чужденците), постоянен адрес и всички данни от документа за самоличност (номер, дата и др,).

Промяната в наредбата предвижда необходимата информация да бъде ограничена само до имена и гражданство, стига потребителят да разполага с карта за електронна идентичност. Тя ще се издава от транспортното министерство на цена под 20 лв. В нея има чип с уникален код, който носи информация за лицето притежател. С промяната регистрацията на сайтове за залагания ще става много по-лесно. Трябва да се знае обаче, че картата нe e електронен подпис. Първите 5 хил. карти за електронна идентичност се раздават пилотно на представители на бизнеса, студенти и журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай