Законът за енергетиката мина на първо четене

Депутатите подхванаха и закона за ВЕИ-тата

Законът за енергетиката мина на първо четене | StandartNews.com

София. Парламентът прие на първо четене промени в закона за енергетиката, предложени от Коалиция за България и ДПС.

Текстовете предвиждат от цената за пренос да отпаднат добавките за зелена и кафява енергия. Добавките ще бъдат включени в цената на общата енергия. Освен да насърчи износа на ток, пакетът ще позволи на ДКЕВР да запази и дори да намали цената за битовите потребители,

Отпада задължението на НЕК да изкупува ток от всички производители. Това ще става от най-евтините - АЕЦ "Козлодуй"и "Марица-Изток 2". Когенерацията ще бъде изкупувана само, след като се задоволи потреблението от евтините източници.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). От 84 гласували всички бяха „за".

Промените предвиждат зелената добавка от такса пренос да отпадне, което ще позволи в много кратък период износът на електроенергия да се възстанови. Другата промяна в закона се отнася до разрешение на държавните органи да използват средствата, натрупани от продажба на зелени сертификати, за компенсиране на разходите на тези ВЕИ-та.

При обсъждането и на този законопроект, както и при пормените в Закона за енергетиката парламентарната група на ГЕРБ не участва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай