Задава се проблем с корабите. Възможно е да спрат застраховките

Обсъжда се спиране на корабните застраховки

Задава се проблем с корабите. Възможно е да спрат застраховките | StandartNews.com

Отказът на Русия да продължи зърнените сделки може да стане причина за проблем с корабните застраховки.

 От застрахователните компании проучват възможността да спрат да застраховат корабите, за които е планирано да посетят пристанища в Украйна. Това съобщиха източници, цитирани от Ройтерс, след като Русия обяви днес, че прекратява участието си в сделката, благодарение на която беше гарантирана сигурността на превоза на украинско зърно през Черно море. 

Споразумението, което беше постигнато през миналата година с посредничеството на ООН и Турция, предвижда износът на зърно по море от Украйна да не бъде препятстван въпреки руската военна агресия в страната. Сделката е в сила до края на деня.

"Поради провала на сделката за Черноморския зърнен коридор, повечето корабособственици ще се въздържат да изпращат своите плавателни съдове до украински пристанища", заяви пред Ройтерс високопоставен представител на датската корабна компания НОРДЕН (NORDEN).

Застраховането на корабите и товарите им е от съществено значение за гарантиране на транспортирането на украинско зърно в рамките на сделката. Представители на сектора обявиха, че обсъждат дали е възможно застрахователното покритие да бъде продължено "под някаква форма" на фона на решението на Русия да спре своето участие в споразумението.

"Някои застрахователи ще се опитат да се възползват от ситуацията и да повишат значително цената на застраховките. Други ще спрат да застраховат (кораби, които преминават през Черноморския зърнен коридор - бел. ред.). Ключовият въпрос е дали Русия ще минира морския коридор, което ще направи невъзможно предлагането на застрахователно покритие под каквато и да е форма", обяви представител на застрахователния бизнес, цитиран от Ройтерс. 

Международният застрахователен пазар "Лойдс" (Lloyd's), базиран в Лондон, вече е обявил Черно море за зона с висок риск. Това означава, че цената на застраховката на всеки кораб в региона се повишава поради риск, свързан с военни действия. Поради провала на зърнената сделка стойността на тази застрахователна премия ще трябва да бъде оценявана на всеки 7 дни за всеки кораб, което може да доведе до нейната промяна, отбелязват експерти от застрахователния сектор, цитирани от Ройтерс, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай