Забавя се спадът на лихвите по ипотеките

Забавя се спадът на лихвите по ипотеките | StandartNews.com

Евтините кредити ще раздвижат пазара на недвижими имоти

Спадът на лихвите по ипотечните кредити ще продължи и през 2015 г., но с по-слаби темпове. Това ще доведе до раздвижване на пазара и до повишен интерес на потребителите, прогнозират експертите на Пощенска банка. Въпреки това в цените на недвижимите имоти не се очакват сериозни промени, а само леко увеличаване на броя на сделките, главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив. В тези градове ще се запази тенденцията за слабо повишаване на средните цени на имотите. През 2014 г. за първи път от началото на кризата имаше повишен интерес към пазара на недвижими имоти. По данни на НСИ за деветмесечието на 2014 г. цените са нараснали най-много в Бургас - с 3%, следвани от София с 2% ръст и Пловдив с 1,35%.

За разлика от ипотечните кредити при потребителските търсенето ще остане без промяна, смятат анализаторите на Пощенска банка. Те предвиждат тенденцията за намаляване на лихвите на тези заеми да затихне и постепенно да бъде преустановена. Очаква се пазарът на потребителски заеми да се характеризира с високи нива на рефинансирания и обединяване на вече съществуващи задължения за оптимизиране цената на кредита. В предишните години, включително и през 2014 г., лихвите и ГПР (годишен процент на разходите) по заемите за потребление непрекъснато намаляваха. Причините бяха поевтиняването на ресурса на банките и силната конкуренция между тях в условията на стагниращ пазар.

Ипотечният портфейл на банковата система намаля с над 100 млн. лв. от началото на 2014 г. до края на септември, сочи статистиката на БНБ. На фона на общия спад Пощенска банка отбелязва най-голям ръст в обема на ипотечния си портфейл. С увеличение от над 55 млн. лв. за първите девет месеца на 2014 г. отпуснатите ипотечни кредити от финансовата институция възлизат на 1,11 млрд. лв.

Слабо е търсенето на заеми от бизнеса

Забавяне на кредитирането за бизнеса през 2015 г., прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Основната причина за това е все още слабото търсене на свеж ресурс от страна на фирмите. Липсата на добри проекти и на кредитоспособни клиенти, които да отговарят на последните европейски изисквания, е сред причините за слабото кредитиране. Все пак годината ще бъде по-добра в това отношение от 2014 г., смята Кристофор Павлов.

Ръстът на икономиката за 2014 г. се очаква да бъде 1,5%, но добрата новина е, че той ще бъде на по-широка база. Другата добра новина е увеличаването на ръста на капиталовите разходи на правителството - с 1,4% до 6,5% от БВП. През периода 2010-2012 г. ръстът е бил средно с 4,5%. Така по-големият дефицит е насочен към капиталови разходи и това води до по-добри резултати. Оптимистични са и очакванията в пазара на труда - по данни на НСИ само за деветте месеца на годината са възстановени 43 хил. работни места, и то в сектора на стоките за износ. С най-голямо нарастване - 15,9%, са строителството и недвижимите имоти, като ръстът идва главно от търговията с имоти за чужденци. На второ място с 10,3% са хотелиерството и ресторантьорството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай