Понеделник,

Юристът на затворената ТЕЦ Марица 3: Без тока от българските ТЕЦ-ове Западните Балкани ще са на тъмно

От: Стандарт -
2967
Юристът на затворената ТЕЦ Марица 3: Без тока от българските ТЕЦ-ове Западните Балкани ще са на тъмно
A
A
A
  •  "Силна Европа без силна собствена енергетика не може да има! Без тока от българските ТЕЦ-ове Западните Балкани ще са на тъмно", казва главният юристконсулт на ТЕЦ Марица 3 Юлиян Семерджиев

Само преди ден служители и работници от ТЕЦ Марица 3 Димитровград съвместно с КНСБ и Подкрепа организираха протест, в който се включиха над 3000 енергетици от цялата страна. Те подкрепиха своите колеги от затвореното дружество в Димитровград и заедно се обединиха за запазване на българската енергетика.

Протестът започна от сградата Министерство на околната среда и водите, където преговорен екип бе приет от Министър Сандов за разговор, по време на който не бе постигната договореност за отмяна на мярката за затваряне на дружеството.

„За мен и моите колеги спирането на дейността на дружеството е тотална несправедливост. Единственото, за което се борим, е да имаме хляб. Опитахме се да обясним на г-н Сандов, че закриването на централи няма да реши нито проблемите с високата цена на тока, нито с безработицата, напротив, може да доведе до обезлюдяване на райони, но той не се вслуша в нашия призив.“ каза главният юристконсулт на ТЕЦ Марица 3 Юлиян Семерджиев.

Припомняме, че в края на миналата седмица дружеството изпрати писмо, адресирано до Министър председателя Кирил Петков, в което го призоваха да вземе отношение по въпроса със съдбите на заетите. В писмото бе отправен призив да не се позволява МОСВ да стартира унищожаването  на българската енергийна независимост.

„Надявам се нашите управляващи да не позволят вместо енергийна независимост да получим още по-сериозна енергийна зависимост. За нас е недопустимо в момент на огромна криза и война да се закрива централа, която работи само и единствено с български суровини, от което страната ни печели, а българите получават централно отопление и ток на по-достъпна цена в сравнение с много други страни в Европа. Никоя държава в света в момента не го прави. Германия, Полша и Гърция отново пускат ТЕЦ-овете си на въглища, а у нас ги забраняваме. Силна Европа без силна собствена енергетика не може да има! Без тока от българските ТЕЦ-ове Западните Балкани ще са на тъмно.“ каза Юлиян Семерджиев.

По думите на Семерджиев е по-добре да правим ток от въглища, вместо да има шок от глад и мизерия.

„Служителите и работниците в ТЕЦ Марица 3 искаме да имаме една свободна, успешна, просперираща и силна Европейска България! В момента въглищната енергетика е един от гарантите за това.“ каза Семерджиев.

От дружеството искат Министърът на околната среда и водите да им позволи да подновят дейността на съоръженията за кратко, за да бъде извършена подробна инспекция на състоянието им, което ще спомогне за прецизно изготвяне на план за ремонтите.

От 1 юни Централата излиза в планов годишен ремонт, по време на който ще бъде направена голяма инвестиция за подобряване на състоянието на основните и спомагателни съоръжения.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com