Йозтюрк: Водородът не означава затваряне на тецове и мини

ДПС е да се запазят възможно най-много работни места, каза кандидатът за депутат от Стара Загора

Йозтюрк: Водородът не означава затваряне на тецове и мини | StandartNews.com

Движението за права и свободи от около седем години има ясна визия и концепция по отношение на високите технологии и всичко, което касае Зелената сделка. Регион Стара Загора има бъдеще в контекста на сделката. Водородната технология не означава затваряне на тецовете и мините, а по-скоро преквалифициране на хората, работещи в този сектор. Ние трябва да се възползваме от знанията и уменията на хората, ангажирани в този сектор и от квалификацията им. Една част ще работят в иновирания сектор, а друга ще придобият допълнителни умения. 

Това заяви Тунджай Йозтюрк, кандидат за народен представител на ДПС от Стара Загора, на дискусията на "Стандарт" "Накъде след кризата" в Града под липите.

"За нас от ДПС човекият фактор винаги е бил най-важен и затова е държим да се запазят възможно най-голям брой места в енергийния комплекс в Старозагорска област. 

Нашите приоритети са гражданското общество, дигитализацията, диалогът между институции, бизнес и граждани, така че да преминем през новия период на интергриране, потребление и ползване на природните ресурси. Това налага нов модел на взаимодействие между политици, гражданите и публичните власти. Необходима е диалогичност, която напоследък липсва. 

Необходим е нов начин на мислене и нов подход.

Въвеждането на водородната икономика ще е в конкуренция с другите държави в ЕС. Защо България да не е сред пионерите в тази област, но трасформацията от въглеродна към водородна икономика трябва да става плавно, тя е с хоризонт около 15 години, а ние нямаме готовност", каза още Тунджай Йозтюрк. 

По думите му, по отношение на пазарните стимули за инвеститорите е необходима сигурна среда в държавата, а в момента нито политическата, нито икономическата среда е такава. "Още повече, че не сме излезли от здравната криза и продължаваме да влизаме в следващи кризи. В нашата програма сме заложили да бъдат включени свободните активни граждани, както при взимането на решения, така и при упражняването на контрол, защото те са тези, които генерират БВП, които плащат осигуровки и данъци", каза кандидатът за депутат. 

"Политиците трябва да съдействат за промени в процеса на профилираното образование, така че хората въвлечени в процеса, да създадат умения. Образователната система трябва да е базирана на умения. Трябва да се начертае програма с времеви граници и визия, така че да знаем след 10-15 години какво правим", допълни още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай