Янилин Павлов: Варианта за затваряне на Брикел е недопустим

Директорът на Брикел посочи, че има много причини, поради които дружеството не трябва да се затваря

Янилин Павлов: Варианта за затваряне на Брикел е недопустим | StandartNews.com

Преди няколко дни в онлайн пространството се появи писмо от името на Брикел до няколко държавни институции, в което от дружеството споделят своите притеснения по повод информацията за вероятно затваряне.

            „Цялото ни общество трябва да е притеснено от подобна информация и то в момент, когато Европа преразглежда политиката си по отношение на въглищните централи и смята да подкрепи тези, които решат да удължат живота им. Германия и съседна Румъния вече отвориха затворени въглищни централи, а ние ще затваряме. Защо?“ каза изпълнителният директор на Брикел Янилин Павлов.

„През годините съответните компетентни органи непрекъснато осъществяват контрол над дружеството и установеното от тях не съответства на изказванията на г-н Василев, че Брикел не отговаря на установените екологични норми. Всички административни процедури, предвидени в екологичното законодателство, са завършени, ако МОСВ в лицето на РИОСВ и ИАОС смяташе, че има някакви нередности, то в края на 2021г.  нямаше да ни е издадено ново Комплексно разрешително. Следователно компетентният орган приема, че дейността на дружеството е в рамките на законовите изисквания. Въпреки че на територията на Община Гълъбово работят не само Брикел, а и още две големи горивни инсталации, факт е, че от близо две години в гр. Гълъбово няма установени превишения по наблюдаваните от станциите за контрол на атмосферния въздух показатели. От извършвания от две години ежемесечен контролен мониторинг на инсталацията в Брикел, също не са установени превишения на нормите за допустими емисии. В този смисъл тезата за затваряне на дружеството, явно е политическа. Затова си задаваме въпросът „Защо?“ “ каза Янилин Павлов.

                                          

            Директорът на Брикел посочи, че има много причини, поради които дружеството не трябва да се затваря. По думите му то е единственият доставчик на евтина топлинна енергия за гр. Гълъбово и доставя безплатно услугата на всички училища, болници и обществени сгради в града.

            „Ако жителите на Гълъбово нямат достъп до централно парно и го заменят с дърва, това ще е пагубно за екологията в района! 2000 комина отделят много повече емисии в сравнение с централата, където димните газове биват очиствани.“ каза Янилин Павлов.

            Директорът отбеляза, че дружеството е голям консуматор на въглища от държавните „Мини Марица изток“  и чрез произвежданото от Брикетната фабрика обогатено енергийно гориво захранва други български централи.

            „В плановете за производство на зелена енергия в Брикел разглеждаме задължително възможността за осигуряване на препитание на всички 1300 специалисти, които работят в дружеството! За ръководството на Брикел варианта за затваряне на дружеството е недопустим.“ каза Янилин Павлов.

            Директорът посочи внедряването на биомаса като един от успешните проекти на дружеството. Янилин Павлов обясни, че 20% от въглищата могат да бъдат заменени с най-обикновена слама, чието горене е напълно безвредно и няма негативно въздействие върху околната среда.

            „Вбъдеще ще работим за заместване на все по-голям дял от въглищата с екологичната биомаса.“ каза Янилин Павлов.

 За постигането на тази цел в ход са няколко големи проекта. От дружеството планират да изградят допълнителна предкамерна пещ, за изгаряне на биомаса и алтернативни горива, както и да извършат рехабилитация на инсталацията за обогатяване на въглища и алтернативни горива – биомаса и други.  Освен това, мислят и в друга посока. Директорът каза, че в момента се водят преговори с американска компания за закупуване на газови турбини, ако те дадат резултат, от дружеството ще подадат документи за присъединяване към националната газопреносна мрежа и частично преминаване на природен газ.

 „ Предвид покачващата се цена на всички суровини, както и на горивата, подхождаме изключително прецизно към всички инвестиционни намерения, касаещи въвеждане на нови горива.“ каза Янилин Павлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай