Сряда,

Янилин Павлов: Варианта за затваряне на Брикел е недопустим

От: Стандарт -
380
Янилин Павлов: Варианта за затваряне на Брикел е недопустим
A
A
A

Преди няколко дни в онлайн пространството се появи писмо от името на Брикел до няколко държавни институции, в което от дружеството споделят своите притеснения по повод информацията за вероятно затваряне.

            „Цялото ни общество трябва да е притеснено от подобна информация и то в момент, когато Европа преразглежда политиката си по отношение на въглищните централи и смята да подкрепи тези, които решат да удължат живота им. Германия и съседна Румъния вече отвориха затворени въглищни централи, а ние ще затваряме. Защо?“ каза изпълнителният директор на Брикел Янилин Павлов.

„През годините съответните компетентни органи непрекъснато осъществяват контрол над дружеството и установеното от тях не съответства на изказванията на г-н Василев, че Брикел не отговаря на установените екологични норми. Всички административни процедури, предвидени в екологичното законодателство, са завършени, ако МОСВ в лицето на РИОСВ и ИАОС смяташе, че има някакви нередности, то в края на 2021г.  нямаше да ни е издадено ново Комплексно разрешително. Следователно компетентният орган приема, че дейността на дружеството е в рамките на законовите изисквания. Въпреки че на територията на Община Гълъбово работят не само Брикел, а и още две големи горивни инсталации, факт е, че от близо две години в гр. Гълъбово няма установени превишения по наблюдаваните от станциите за контрол на атмосферния въздух показатели. От извършвания от две години ежемесечен контролен мониторинг на инсталацията в Брикел, също не са установени превишения на нормите за допустими емисии. В този смисъл тезата за затваряне на дружеството, явно е политическа. Затова си задаваме въпросът „Защо?“ “ каза Янилин Павлов.

                                          

            Директорът на Брикел посочи, че има много причини, поради които дружеството не трябва да се затваря. По думите му то е единственият доставчик на евтина топлинна енергия за гр. Гълъбово и доставя безплатно услугата на всички училища, болници и обществени сгради в града.

            „Ако жителите на Гълъбово нямат достъп до централно парно и го заменят с дърва, това ще е пагубно за екологията в района! 2000 комина отделят много повече емисии в сравнение с централата, където димните газове биват очиствани.“ каза Янилин Павлов.

            Директорът отбеляза, че дружеството е голям консуматор на въглища от държавните „Мини Марица изток“  и чрез произвежданото от Брикетната фабрика обогатено енергийно гориво захранва други български централи.

            „В плановете за производство на зелена енергия в Брикел разглеждаме задължително възможността за осигуряване на препитание на всички 1300 специалисти, които работят в дружеството! За ръководството на Брикел варианта за затваряне на дружеството е недопустим.“ каза Янилин Павлов.

            Директорът посочи внедряването на биомаса като един от успешните проекти на дружеството. Янилин Павлов обясни, че 20% от въглищата могат да бъдат заменени с най-обикновена слама, чието горене е напълно безвредно и няма негативно въздействие върху околната среда.

            „Вбъдеще ще работим за заместване на все по-голям дял от въглищата с екологичната биомаса.“ каза Янилин Павлов.

 За постигането на тази цел в ход са няколко големи проекта. От дружеството планират да изградят допълнителна предкамерна пещ, за изгаряне на биомаса и алтернативни горива, както и да извършат рехабилитация на инсталацията за обогатяване на въглища и алтернативни горива – биомаса и други.  Освен това, мислят и в друга посока. Директорът каза, че в момента се водят преговори с американска компания за закупуване на газови турбини, ако те дадат резултат, от дружеството ще подадат документи за присъединяване към националната газопреносна мрежа и частично преминаване на природен газ.

 „ Предвид покачващата се цена на всички суровини, както и на горивата, подхождаме изключително прецизно към всички инвестиционни намерения, касаещи въвеждане на нови горива.“ каза Янилин Павлов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички