Взимаме пари от ЕС за два енергийни проекта

Взимаме пари от ЕС за два енергийни проекта | StandartNews.com

Два български проекта за изграждане на енергийна инфраструктура получиха европейско финансиране, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Днес в Брюксел е взето решение за отпускане на общо 150 млн. евро по "Свързана Европа" за реализиране на ключови проекти в областта на енергийната инфраструктура в Европа. Средствата ще бъдат разпределени между 20 проекта, допълват от ЕК.

Българските проекти засягат 3D-проучвания за разширяване на газовото хранилище в Чирен. Изпълнител на проекта е "Булгартрансгаз", която е оператор на хранилището. Европейското финансиране за реализацията на проекта е 3,9 млн. евро.
Европейската комисия ще отпусне финансиране и за изграждането на нов 400 kV далекопровод между Маришкия басейн и Бургас. Отпуснатите средства на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който ще реализира проекта, са 28,9 млн. евро. Това е един от големите проекти, които ще получат помощ в този пакет от европейски средства за енергийна инфраструктура. Повече средства ще получи само проектът за изграждане на нова газова интерконекторна връзка между Полша и Чехия, за която ще бъдат отпуснати 62,6 млн. евро.

През настоящия програмен период (2014 - 2020 г.) за развитието на енергийната система в ЕС ще бъдат отпуснати 5,35 млрд. евро по механизма "Свързана Европа", посочват от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай