Във времена като тези се раждат компании като GOOGLE и AMAZON

WIN е първата публична компания съфинансираща световни стартъпи от България

Във времена като тези се раждат компании като GOOGLE и AMAZON | StandartNews.com
  • Инвестиционни възможности за постигане на доходност от WIN - първата публична компания съфинансираща световни стартъпи от България

В средата на месец януари 2023г., в рамките на седмицата на Световния Икономически Форум в Давос ще бъдат обявени финалистите от зимния сезон на Игрите за предприемачи (Founders Games) - състезанието за иновативни компании, организирано от Webit. Избрани от колективната интелигентност на 200+ европейски и световни инвеститори и компании за рисково инвестиране, те ще получат възможността да представят идеите си пред световния елит от бизнес лидери, инвеститори и медии. Събитието ще бъде част от специална Гала вечеря, на която ще бъдат обявени победителите в надпреварата за $6 милиона инвестиционна награда.

Възможността и инвестицията са предоставени от българската Webit Investment Network (WIN). Компанията е инструмент за публични финанси, който демократизира достъпа до богатство и възможности за всеки. Създадена е с целта да обедини инвеститори на дребно от целия свят и глобалната общност на Webit, организиращи за 14-та година ежегодните Игри за предприемачи като част от конферентната си програма.

Чрез инвестиция във финалистите от състезанието всеки има възможността да се превърне в инвеститор с въздействие в компании идващи от 17 технологични индустрии, досега запазена част от портфолиото на световни инвеститори. Преди година компанията направи успешно IPO (първично публично предлагане) с над 240% презаписване и повече от 750 инвеститори.

Компанията излъчи специална среща с инвеститори на фондовата борса, редица акционери в компанията и председателя й, д-р Пламен Русев. На нея се обсъди икономическата обстановка в страната и света, характеризираща се с продължаваща висока инфлация. Коментираха се очаквания и прогнози за предстоящата рецесия и нарастващите разходи по заемите, предизвикани от затягането на паричната политика от Федералния резерв и Европейската Централна Банка.

Отбеляза се положителна тенденция на забавяне в темпа на спад на дяловото финансиране в глобален мащаб. “Инвеститори, които са на пазара от по-дълъг период, са наясно с предходните спадове и знаят, че именно в такива моменти са родени компании като Google и Amazon.” сподели Д-р Русев. Преди по-малко от година всички фондове за рисков капитал буквално се биеха за място в инвестиционните рундове на добрите компании. Имаше повече кеш, отколкото места за инвестирането му. Това доведе до изключително високи оценки на компаниите. Намаляването на кеш в сегашната икономическа ситуация натиска оценките на бързо растящите компании с 20%-30%, докато приходите им растат. Това е отлична възможност за високо възвръщаеми инвестиции. Индивидуалните инвеститори в по-рискови активи и особено тези, които за първи път преживяват низходящите трендове в цикличността на пазара охладиха интереса си и се обръщат към парите в брой. “Сега е най-доброто време за добре планирани, стратегически инвестиции за следващите 3-5 години”- каза още Д-р Русев. Необходими са знания, далновидност и широка мрежа от контакти, които да носят възможно най-добрата селекция от възможности за инвестиции.

Компаниите, в които инвестира WIN са избрани от над 3000 хиляди кандидати след успешното им преминаване на 5 кръга на оценяване във Founders Games. В допълнение към тях се прилага процес по окончателно проучване, оценка и детайлен анализ на поставените цели и задачи и реално постигнатото 6 месеца по-късно. WIN и мрежата й от партньори подкрепят компаниите в развитието им и ги свързват с други инвеститори и партньори. При инвестиция компанията се включва в инвестиционния рунд при същите условия като тези на водещия инвеститор. Това означава, че инвеститорите в WIN ще получат по-голям дял от компаниите с по-малко вложени пари.

С купуването на дялове в настоящата икономическа обстановка могат да се избегнат пропуснати възможности за покупка при ниски пазарни оценки на успешни компании с потенциал за ръст. Според Д-р Русев: “Успешните инвестиции са тези, които носят възвращаемост. В нашия случай ние се стремим към 10х - разглеждаме всяка инвестиция през призмата дали ще удесетори инвестираните средства в следващите 3 до 5 години.”

Една от инвестициите на WIN е в компанията обявена за бъдещия Youtube на Метавърса - VUZ. VUZ e световен лидер в областта на дигиталните преживявания, което позволява на потребителите да предават и да гледат на живо с ново ниво на завладяващ реализъм. WIN и инвеститорите в нея се включват в инвестиционен рунд от $20 милиона наред с  Caruso Ventures, e& capital (една от най-големите телеком групи в света, притежаваща 10% от Vodafone), Dubai Future District Fund (фондът на Шейха на Дубай), Vision Ventures Fund, SRMG, Elbert Capital, Yasta Partners, Faith Capital и Panthera Capital. VUZ постигат ръст всеки месец след като стават финалист на Игрите за предприемачи като през октомври достигат над 187% ръст спрямо същия период през миналата година. В момента те са в преговори с Ла Лига, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и ФК Реал Мадрид като се очаква тези партньори да подкрепят експанзията й в Европа.

Видео от цялата среща може да гледате ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай