Все повече българи декларират доходите си

Все повече българи декларират доходите си | StandartNews.com

Данъчната кампания приключи идеално, бих казал дори брилянтно. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ. 

Според него все повече хора декларират това, което изкарват. "Има значим ръст и на приходите. Близо 10 млн. лв. са данъчните постъпления от няколко физически лица за 2015 г. По-важна е общата картина", изтъкна говорителят на НАП.

Бъчваров предупреди, че данъчните започват кампания по морето за летния сезон в 3 направления - там ще бъдат командировани стотици инспектори на НАП, ще се следи изкъсо връзката на всеки един касов апарат с приходната агенция. "В момента се осъществява и мониторинг на летищата, за да се знае всеки турист към кой хотел бива насочен и дали тези приходи се отчитат. Кампанията е изцяло превантивна, не санкция, а наблюдение. От Министерството на туризма получихме база данни за всички места за настаняване в страната за по-лесен мониторинг", каза той.

"Най-често при укриване на данъци става въпрос за грешки от незнание или организирана престъпна схема. Хубаво е, че на данъчните инспектори се дават все повече права по отношение на контрола и превенцията. Либерални сме към хората, които са допуснали не чак толкова големи неточности в данъчното си поведение, предупреждаваме и не наказваме, но сме изключително строги към организираните престъпници", подчерта Росен Бъчваров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай