Водата скача двойно за 10 г.

Четири сценария предвиждат инвестиции срещу по-високи месечни сметки

Водата скача двойно за 10 г. | StandartNews.com

Двойно увеличение на цената на водата до 2024 г. предвиждат четири от петте сценария за развитие на водния сектор у нас.

Скокът на водата ще зависи от инвестициите в сектора. И в четирите случая обаче цената на водата от настоящите средно 1,90 лв. за кубик за страната ще скочи до стойности между 3,67 лв. и 3,92 лв.

Възможностите пред сектора са представени в публикуваната за обсъждане водна стратегия на сайта на регионалното министерство. Само в базисния вариант за запазване на статуквото, в който страната ни ще разчита за обновяване на сектора само на пълно усвояване на предвидените средства от ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г., цената на водата ще нарасне доста по-малко - до 2,07 лв. за литър. В останалите случаи вложенията във водния сектор ще трябва да се платят от всички граждани в страната чрез по-високата цена.

За цялостно привеждане със стандартите за качество на мрежата са нужни 12,2 млрд. лв., като едва 30-40% от сумата може да дойдат от ЕС, пише в стратегията, изготвена на базата на доклад на Световната банка. За да се осигурят тези пари за нови тръби и пречиствателни станции, страната ни според четирите сценария (без базовия) може да разчита на по-високи сметки, на заеми като допълнение към парите от Брюксел и на привлечени външни средства. Само нужните пари за рехабилитация на мрежата са до 800 млн. лв. годишно, при досега отделяни под 200 млн. лв., твърдят експерти от Световната банка. Авариите и загубите на води у нас са по-високи в сравнение с останалите страни заради липсата на достатъчно поддръжка на мрежата, инвестиции и неясна собственост. В стратегията е вписана и цел цената на водата да остане социално приемлива, като тя не бива да надвишава 4% от доходите на населението. Така заради поскъпването на водата ще са нужни 300 млн. лв. от държавата, които да се дават на най-бедните българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай