Вместо да съкращават, компаниите преназначават

Най-негативни са очакванията в туризма

Вместо да съкращават, компаниите преназначават | StandartNews.com
  • Най-негативни са очакванията в туризма

Компаниите вече предпочитат да намират и предлагат нови услуги, възможности за своите клиенти, както и нови пазари - те се трансформират, като карат екипите си да вършат различни функции, вместо да съкращават хора и да намаляват възнаграждението. Това показват две паралелни проучвания на ManpowerGroup България, проведени през август, съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие в компанията.Според нея две трети и от работодателите, и от служителите, очакват нови затваряния заради Covid. Проучването показва, че едва 10% от работодателите биха прибягнали към съкращение на персонала."Компаниите са настроени да запазят хората, с които работят добре. Дори да се стига до съкращение на персонал, те обичайно са на хора, които не са толкова ефективни в работата.

Целта е да се запазят хората

които работят добре", коментира Мария Стоева.Проучването показва, че много малко от работодателите биха намалили възнагражденията на служителите, защото знаят, че това е стъпка, която не е добре да предприемат в настоящата ситуация.По-голям процент от служителите очакват мерките да повлияят на доходите им, отколкото работодателите имат такива планове."Служителите очакват, че могат да бъдат изпратени в принудителен отпуск, че могат да загубят работата си, особено в определен тип сектори. Действително се виждат, че служителите са по-притеснени от работодателите", посочи Стоева.По думите є, очаквано, най-негативна изглежда картината на индустрията, свързана с туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, при които вече мерките са в сила.В секторите "здравеопазване" и "фармация" има притеснения, защото евентуални нови мерки биха ограничили възможностите за профилактични прегледи.Това се отнася и до производството и автомобилната индустрия, където и компаниите, и служителите се чувстват по-несигурни, отколкото в останалите бизнес сектори. По думите на Стоева голяма част от хората, работили в туризма, хотелиерството и ресторантьорство, са се преориентирали в работа по складове, в производствени компании и смятат да останат там - този сектор продължава да бъде много несигурен и никой не знае колко време мерките ще продължават да засягат компаниите, които са в него.Тя посочи, че

хибридният модел ще преобладаватази есен

"Има интересно разминаване в това отношения, защото над 40% от служителите очакват, че работодателят трябва да им даде пълен избор сами да решават дали да работят от офис, или от вкъщи. Докато доста малка част от компаниите са готови да дадат пълен избор", информира мениджърът продажби и бизнес развитие в ManpowerGroup България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай