Понеделник,

Властта подлуди бизнес и синдикати, защо сблъсъкът е неизбежен

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
2391
Властта подлуди бизнес и синдикати, защо сблъсъкът е неизбежен
A
A
A

На 18 май работодателите свикват национален протест. Според бизнеса широко прокламираните "мерки" в подкрепа на икономически субекти са недостатъчни, ненавременни и неефективни.

Цената на газа можеше и да не се вдига, защото това е същият недемократичен газ от Русия, аргументира се пред бТВ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Този газ минава през Гърция на по-висока цена, от което ще платим от порядъка на 100 милиона. Всички ние, българите, предприятията, гражданите, 100 милиона в повече, като тези пари ще се разпределят между "Газпром", Гърция и посредници, възмути се Велев.

КЕВР определи цената за май, която ще е близо с 14% по-скъп. „Беше казано, че ще имаме по-евтин газ. Имаме по-скъп газ и затова едно от исканията на протестите тази разлика, която е в резултат на грешки в управлението, да се компенсира. А най-важното е искането да има средносрочна програма за компенсиране на свръхвисоките цени, за да имат предвидимост и за да няма такава информация“, добави шефът на АИКБ.

Според него от предприятията се изземват доходи, "изземва се трудът на хората и се складира в енергийните компании."

"Европейската комисия казва, че мерките за компенсиране на свръхвисоките цени трябва да продължат толкова дълго, колкото е необходимо. Ние трети месец изпадаме в една и съща ситуация. Мерките са палиативни, месец за месец. В средата на март се разбрахме, че подкрепата ще продължи за април и ще направим веднага работна група, която от 1 май трайно да реши въпроса. Днес е 14 май и ние не знаем за месец май крайната цена каква е“, каза Василев Велев.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни, че протестът на градския транспорт на 18 май ще блокира възлови кръстовища към 8 ч. сутринта. Няма да се измести часът, въпреки отчаяния призив на МВР от вчера, с който властта се опита да финтира планиралите протеста и ръководството на Столичната община..

„Оказа се, че при работещите в градския транспорт над половината също имат деца, които също ще бъдат на тези матури, но така или иначе нещата са такива, каквито са“, каза Манолов.

Според Велев в момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електроенергията, нито на природния газ. "По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще протестират", заяви той.

Данните за увеличения износ не говорят в полза на твърдението, че индустрията се е адаптирала към високите цени на електроенергията, както твърди вицепремиерът Асен Василев, посочи Велев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com