Винари искат щанд "България" на изложението в Дюселдорф

Държавата да помогне за по-добър имидж на родните вина, поискаха участници в дискусията "Да! На българската храна"

Винари искат щанд "България" на изложението в Дюселдорф | StandartNews.com

Държавата да помогне на българските винари за по-добър имидж на родните вина, поискаха участници в дискусията "Да! На българската храна", организирана от "Стандарт".

Увеличението на цената на родното вино на международните пазари е факт, изключително важно е обаче да се представяме добре на големите винени изложения, където идват посетители от цял свят. Това коментира Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина".

И предложи на един от най-големите винени панаири - в Дюселдорф, да участваме със щанд "България", който да привлича посетителите с визия за нашата култура и исторически забележителности. Николова даде за пример Молдова и Хърватска, които не могат да се мерят с родното производство, но по време на форума през март са впечатлили всички с добре направени щандове. За разлика от тях, българските производители са се срамували от нашия щанд, който е бил малък и невзрачен.

Трябва да се намери решение по темата с Дюселдорф, отговори земеделският министър Румен Порожанов. Той посочи, че ресурсът на оглавяваното от него ведомство е ограничен, но с помощта на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия успяват да се организират участия във важни изложения.

Ние работим по ОП "Иновации и конкурентноспособност" и по тази програма нямаме право да финансираме земеделския бизнес. Но можем да го правим с целево финансиране, каза д-р Бойко Таков, шеф на Агенцията. И посъветва винарския бизнес да изпрати писмо с искане за такова финансиране до министъра на икономиката. Д-р Таков съобщи още, че се готви промяна на нормативната уредба за Агенцията и вече са изпратени писма за това от него и от министъра на икономиката Емил Караниколов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай