"Видахим" не протестира, нямат синдикална организация (ОБЗОР)

"Видахим" не протестира, нямат синдикална организация (ОБЗОР) | StandartNews.com

Държавата иска да помогне „Видахим" да я има, заяви Министър Теменужка Петкова

Уведомените за освобождаване 300 работници от фирма "Видахим" не протестират. Те нямат синдикална организация, а и не желаят да се включат в такива действия, каза за "Стандарт" председателят на регионалния съвет на КНСБ Любен Любенов. Преди време се опитахме да създадем наша структура, но ръководството не позволи, обясни той.

Съкратените работници отиват на борсата, откъдето ще получават обезщетение в зависимост от възнагражденията си през последните месеци и трудовия стаж. Това устройва по-голямата част от тях и последиците от безработицата ще бъде изпитани след това.

По думите на премиера Бойко Борисов през последните две години на „Видахим" са изплатени 178 млн. лв. за произведен ток, а НЕК е губила по 25 лв. за всеки мегават час. Това е така, защото съгласно Закона за енергетиката електрическата енергия е била плащана като за "високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия".

Промените в закона за енергетиката, с които НЕК спира изкупуването на ток от нискоефективни производства, е причина за спиране на работата. Неизплатените суми от НЕК в размер на 11 млн. лв. – също.

Министър Теменужка Петкова: Държавата иска да помогне "Видахим" да я има

В понеделник министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети фирма "Видахим" във Видин, която съкращава 300 души от състава си. Тя разговаря с работници, а след това и с ръководството на фирмата. Диалогът беше откровен, запознах ги с промените в Закона за енергетиката, каза след това министърът. Те са насочени към това да бъде свит дефицитът на НЕК, като една от промените е тази – от енергийния микс да бъдат извадени тецовете, които не произвеждат ток по високо-ефективен и комбиниран способ. И понеже фирмата не може да отговори на това изискване, тя е заявила намерение да съкрати 300 души.

Основната дейност на "Видахим" е производството на каучукови изделия, а не на ток. Тя обаче е превърнала това производство в основно.

Какво да се направи, за да не се съкращават работници? Министър Петкова предложи да се съкартят половината, а останалите да продължат работата. На фирмата са били преведени 2,4 млн. лв. от дължимите и 11 млн. лв. Това ще позволи производството на гуми да продължи в намалени обеми.

Държавата ще помогне, ще ангажира целия си ресурс и ще направи така, че тези 300 души да не останат без работа.
Обсъдихме възможността към края на април, когато ще се състои търг на електро-енергийния системен оператор за студен резерв "Видахим" да участва в него и ако го спечели, да генерира приходи за в бъдеще, което ще позволи една част от работниците за запазят работните си места, каза след срещата Теменужка Петкова.

Срещата бе полезна да изясним, че държавата няма вина в случая, напротив, тя ще помогне една част от състава да запази работните си места и "Видахим" да я има, каза още министър Теменужка Петкова.

От името на ръководството на "Видахим" икономическият консултант Севделина Димитрова обяви, че заесга ще бъдат съкратени 150 души, а останалите остават на работа.Фирмата ще се регистрира на енергийния пазар като свободен износител на ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай