Събота,

Велев против таван за компенсациите, токът може да стигне 1000 лв.

От: Стандарт -
314
Велев против таван за компенсациите, токът може да стигне 1000 лв.
A
A
A

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока, те трябва да са функцията на цената. За това обяви в студиото на "Денят започва" на БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Искането на работодателските организации е държавата да компенсира 75% от разликата между прогнозната цена на електроенергията и борсовата. Това стана ясно от думите на Васил Велев след среща в неделя, 20 декември, на работодателски организации с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова.

За бизнеса това, което ние предлагаме, е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, подобна мярка ще даде предсказуемост, посочи днес Велев.

"Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови", обясни той.

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв. за януари 2022, прогнозира Велев. Той допълни, че в Министерския съвет продължават обсъжданията на този въпрос, но АИКБ не участва в тях.

На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори така:

"Всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цента на енергията. Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това което пречи е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия".

На срещата с Корнелия Нинова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че работодателите са предложили минимален праг на компенсиране от 150 лв., както и да няма таван за обезщетението, тъй като цените са непредсказуеми и никой не може да каже дали няма да има още по-голямо поскъпване.

Велев изтъкна, че за да бъде конкурентоспособна, българската индустрия трябва да потребява енергия при условия, близки до тези на конкурентите ѝ. Страните извън ЕС обаче се снабдяват на 4 - 5 пъти по-ниски цени. Той направи сравнение: утрешната цена на тока в България доближава 670 лв., в Сърбия цената на тока е фиксирана на 66,72 евро, в САЩ - под 50 долара. Подобни са стойностите и в Русия и Турция.

До дни се очаква да бъде обявен компенсаторен механизъм за бизнеса във връзка с наложения мораториум за цените на тока. В момента текат разговори по темата с премиера и ресорните министри.

Работодателите са единодушни, че обезщетенията трябва да влязат в сила още от този месец, защото в противен случаи има бизнеси, които ще затворят.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com