Вдигат ли се заплатите.Говорят работодатели

Пичти всички планират увеличение на възнагражденията

Вдигат ли се заплатите.Говорят работодатели | StandartNews.com

В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на възнагражденията. Целта на работодателите е по този начин да запазят текущите таланти в организациите си.

Това показва регулярното проучване на ManpowerGroup България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H1/2022), което анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца, съобщи БНР.

Над 80% от анкетираните представители на 196 компании от 19 бизнес сектора споделят, че планират да има увеличаване на възнагражденията през първата половина на 2022 г. Очаква се увеличенията да бъдат най-вече между 15 и 20 процента.

Близо 60% от работодателите отбелязват, че планираните промени ще засегнат всички служители в организациите.

Една от основните причини за увеличаванет на заплащането е стремежът на работодателите да запазят текущите таланти в организациите, тъй като една от основните причини за напускане е предлаганото по-високо възнаграждение на друго място. 

Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови служители също е сред основните причини за увеличаване на възнагражденията.

Почти всички работодатели в сектор „Банки, финанси и застраховане“, „Споделени услуги“ и „Консултантска дейност“ посочват, че ще има увеличение на възнагражденията.

„Консултантска дейност“ е и секторът, в който се наблюдава и най-високият процент респонденти, посочили увеличение на заплатите с над 21%. В сектор „Информационни технологии“ не се очаква намаление на възнагражденията, но близо 17% споделят, че не се планират никакви промени. 75% от работодателите в сектор „Здравеопазване“ планират увеличение на възнагражденията за техните служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай