Във Видинско прибират по 500 кг ечемик от дка

Във Видинско прибират по 500 кг ечемик от дка | StandartNews.com

По 500 кг ечемик от дка прибират стопаните от землищата на селата около Видин и Ново село, съобщи председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Александър Александров. В блоковете са вече и комбайните на земеделците от Ружинци, Димово и Дреновец.

Търговията със зърното от новата реколта още не е започнала, сподели Борис Ангелов, управител на регионалната стокова борса в Монтана. Според него, фючърсни сделки са сключили само пивоварни за добив на пивоварен ечемик. Фуражният ще излезе на борсата с не повече от 230 – 240 лв. за тон. Това зърно се изкупува от търговци от Гърция. Заради високото му качество те го предпочитат от години.

В област Видин с ечемик са засети 25 000 дка. През следващата седмица ще започне и жътвата на пшеницата. С тази култура са засети 330 000 дка. Тя е втората по площ след слънчогледа. С маслодайната култура се отглеждат 400 000 дка.

Още не са известни цените на тон пшеница от новата реколта. Сериозен конкурент на производителите на хлебно зърно в Северозапада са селскостопански фирми от Румъния и Украйна, допълни Борис Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай