Събота,

Турция ни хвали за работата с тировете по митниците

От: Редактори -
122
Турция ни хвали за работата с тировете по митниците
A
A
A

Турските власти са разкрили два допълнителни перона за обслужване на тировете на ГКПП Капъкуле на българо-турската граница. С това пероните на турската митница са били увеличени от 8 на 10. В резултат пропускателната способност на ГКПП Капъкуле към ГКПП Капитан Андреево от 950 тира дневно (според данните от  последните 3 месеца) се планира да се  увеличи до 1250 тира още през първата четвърт на 2019 г. Това се посочва в писмено съобщение на министъра на търговията Рухсар Пекджан.

По капацитет Капъкуле е най-големият граничен и митнически пункт на Турция към България и респективно към Европа. В същото време е и най-натовареният, поради което се образуват километрични опашки, представляващи сериозен проблем и за Турция, и за България. По-голямата част от турския износ за Европа минава през България.

Турският министър посочва, че с цел намаляване на дългите престои на митниците турската страна предприема мерки за активизиране на диалога и на сътрудничеството със заинтересованите страни и институции за модернизиране на обектите и инфраструктурата на митническите зони.

Предвижда се на Капъкуле да бъде увеличено числото на обслужващия персонал, както и да бъде увеличен капацитетът на рентгеновите скенери. Като алтернатива се работи по увеличаването и модернизирането на капацитета на ГКПП Хамзабейли/Лесово. От 18 декември се планира част от потока от тирове да се насочва към Хамзабейли, се отбелязва в съобщението.

Също така се предвижда да се въведе електронно обслужване на митническите гишета през първото тримесечие на 2019 г.

В същото съобщение турският министър на търговията г-жа Рухсар Пекджан специално отбелязва и водените с българската страна разговори през месец ноември относно обслужването на тировете по общата граница, като посочва, че те "са били много ползотворни". Тя изтъква, че увеличаването на пероните за тировете на Капъкуле от 8 на 10 е било направено по молба на българските митнически власти за намаляване на дългите престои.

"Съвместно с българската страна създадохме общи работни групи за решаване на проблемите по преминаването и престоя на тировете на гранично контролно-пропусквателните пунктове. Изготвен бе съвместен план за работа по тези проблеми. Тъй като натоварването на митниците достига върхови точки в края на седмицата, смятаме, че ако потокът върви през делничните дни, така ще се премахне в голяма степен натрупването на километрични опашки. Смятам, че в резултат на общите усилия, които полагат Турция и България, в скоро време ще бъдат успешно решени проблемите", посочва турският министър на търговията г-жа Пекджан.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички