Цветари ядоха стоката си в знак на протест

Търговците на цветя във Варна протестираха пред общината в града

Цветари ядоха стоката си в знак на протест | StandartNews.com

Търговците на цветя във Варна протестираха пред общината в града с искане за по-ниски наеми след кризата, заради коронавируса.

Председателят на съюза на цветарите в града Росен Марков коментира, че ситуацията в бранша е отчайваща. „Не е нормално наем за 4 квадрата на цветния пазар до Катедралата да е от 400 – 440 лв., колкото е за тристаен апартамент. Повечето павилиони са затворени, а работещите в почивните дни правят по 40 лева оборот.

Виждали сте в Холандия как изхвърлят с фадромите цветя. Няма абитурентски, няма сватби. Първата сватба, за която ни поръчаха цветя, е през едва през септември  и това означава блокаж на дейността ни.

Затова аз сега ще изям цветята, взел съм си и малко сиренце, за да не ми приседне. Тази салатка не е шопска, а цветарска“, обясни в присъщия си шеговит тон Марков.

Елена Йовчева, която продава цветя на пазара до Катедралата добавя, че много варненски семейства се хранят от този пазар. „Наемите са високи, а в същото време няма елементарни условия.

Нямаме тоалетни, а мивката, която ползваме, е обществена. Ние обаче плащаме водата за нея, макар, че се ползва от цяла Варна. Отношението към нас е обидно с тези ограничителни линии.

Идват служители на фирма „Пазари“ и ритат вазите, защото сме ги поставили извън ограниченията. С 4 вази цветя няма как да изкараме парите за наема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай