Цените падат 5-и пореден месец

Такава отрицателна инфлация не е имало от 14 години насам

Цените падат 5-и пореден месец | StandartNews.com

София. Цените падат пети пореден месец. Инфлацията за юли е минус 0,5%, обявиха от Националния статистически институт. Така от март до юли цените постоянно вървят надолу. За последен път отрицателна инфлация през пет поредни месеца е имало през следкризисната 1999 г. или преди 14 години. В края на юли годишната инфлация се понижава до 0,5%. Това е най-ниската инфлация за последните три години и половина.

Отрицателната инфлация за юли се дължи основно на падането на цените на храните с 1,6% и на дрехите и обувките с 2,5%. Причината за това до голяма степен е поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци, добрата реколта и летните намаления на дрехите. Но съществена роля за отрицателната инфлация през пет поредни месеца имат свалянето на цените на тока, както и свитото потребление от страна на гражданите. Падането на цените е добре за джоба на всеки отделен гражданин. Но има негативен ефект върху икономиката на страната. Свалянето на цените води до ограничаване на инвестициите от страна на фирмите, а оттук и на новите работни места.

Това води до забавяне на ръста на икономиката. Прогнозата за ръста на БВП през 2013 г. вече беше понижена от 1,9% на 1%. Свитото потребление и падането на цените води и до намаляване на приходите в бюджета от ДДС, както и от налозите върху доходите на хората и печалбите на фирмите. Това е една от причините от кабинета на премиера Пламен Орешарски да поискат актуализация на бюджета.

Ниската инфлация обаче е добра за хората със спестявания. Въпреки падането на лихвите по банковите депозити заради минималното вдигане на цените, реалният доход за година от 100 лв. на влог в банка е около 4,5 лв.

И краставиците ни вносни

Дори краставиците на пазарите, които доскоро бяха основно българско производство, вече са вносни. Едва около 20 на сто и от доматите, прасковите и останалите плодове и зеленчуци са родно производство, каза земеделският министър Димитър Греков пред Нова телевизия. Той обеща, че ще има допълнителни помощи за производителите на тези продукти. Наредбата, която гарантира производството на сирене и кашкавал само от мляко, остава, заяви още Греков.

28 лв. за декар нива догодина

Помощите за единица площ догодина вероятно ще са по 28 лв. на декар. Това съобщи земеделският министър Димитър Греков пред Нова телевизия. Това е сумата, която е вписана в уведомителните писма на земеделските стопани. На базата на тази прогноза за очакваната субсидия те могат да ползват заеми от банките. Възможно е помощта, която ще получат земеделските стопани на единица площ, догодина да достигне до 30,98 лв. каза още министър Греков. Това ще зависи от количеството земеделски земи, заявени за подпомагане. Собствениците на свинеферми и птицевъдни стопанства пък ще получат допълнителна помощ за водата, която ползват, съобщи още министърът.

Какво поевтиня през юли?

Брашно 2%
Хляб 0,3%
Кайма 0,8%
Яйца 1,8%
Домати 26,9%
Краставици 4,2%
Чушки 21,1%
Зеле 26,8%
Праскови 24,1%
Дини 4%
Картофи 17,4%
Зрял лук 3,6%
Чесън 7%
Моркови 7,9%
Захар 1,5%
Кафе 1%
Облекло 2,3%
Обувки 2,9%
Климатици 4,8%
Телевизори 2,2%
Печки 1,5%
Перални 1,7%

Какво поскъпна
през юли?

Свинско месо 1,3%
Риба 0,5%
Кисело мляко 0,6%
Млечни масла 1,2%
Сирене 0,2%
Кашкавал 0,4%
Ябълки 6,2%
Цитруси 2,9%
Зрял боб 1,4%
Бира 0,4%
Ракии 0,7%
Дизел 0,5%
Почивки 14,4%
Самолети 7,9%

По данни на НСИ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай