Цените на жилищата  се укротяват

Многобройните нови сгради на пазара и затягането на кредитирането ще са сред причините за охлаждането на пазара, пише в анализ на БНБ

Цените на жилищата  се укротяват | StandartNews.com

Ръстът в предлагането на нови жилища ще бъде предпоставка за продължаващо забавяне на годишния растеж на цените. Активността на купувачите ще намалее и заради затягането на политиката на банките по отношение на ипотечните кредити. Това е записано в тримесечният доклад „Икономически преглед“ на БНБ. Централната банка отчита забавяне на ръста на цените и през третото тримесечие на 2018 г. В периода юли-септември индексът на цените на жилищата (ИЦЖ) продължи да се повишава на годишна база, но с тенденция към забавяне на темпа на растеж спрямо наблюдаваните нива през 2017 г.

През третото тримесечие на 2018 г. годишният растеж на цените на жилищата е 6.3% в сравнение с 8.7% средно за 2017 г., пише в анализа.
Третото тримесечие се е характеризирало с по-високи цени на жилищата на годишна база във всеки от шестте големи града в страната. Но въпреки това нивата остават с 18.8% по-ниски спрямо отчетените максимални стойности през третото тримесечие на 2008 г.

Според анализаторите от Централната банка, нарастването на цените е било в съответствие с формиралата се от втората половина на 2017 г. тенденция към подобряване на нагласите на домакинствата за покупка на жилище през следващите 12 месеца. Годишният процент на разходите (ГПР) по нови ипотечни кредити продължи да се понижава, достигайки 4% през третото тримесечие на 2018 г. (при 4.4% средно за 2017 г.), което подобрява достъпността на жилищата за домакинствата.

Ниските лихви по нови срочни депозити също са били предпоставка за по-високо търсене на жилища, тъй като това мотивира домакинствата да търсят алтернативни инвестиционни възможности, като покупка на недвижими имоти. Според резултатите от провежданата от БНБ анкета за кредитната активност на банките през третото тримесечие на 2018 г. се наблюдава слабо затягане на кредитните стандарти по отношение на жилищните кредити за домакинствата. Запазването на тази политика на банките и евентуално продължаващо влошаване на индикатора за доверието на потребителите е предпоставка за забавяне на растежа на цените на жилищата през първите две тримесечия на 2019 г., пише още в анализа.

Динамиката на цените на жилищата оказва влияние и върху поведението на фирмите в сектора на строителството. По-високите темпове на растеж на жилищните цени спрямо разходите за строителство през първите три тримесечия на 2018 г. са предпоставка за подобряване на икономическата активност в сектора. През първите девет месеца на 2018 г. реалната добавена стойност в сектора отчете растеж от 4% на годишна база (при 7.1% за същия период на 2017 г.). В същото време през третото тримесечие на 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради (измервани чрез разгънатата застроена площ) се увеличиха с 25.6%  спрямо съответното тримесечие на предходната година. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай