Цената на газа в Европа излетя до стряскащите 1177 долара

Анализатори смятат, че това е свързано с опасения относно евентуален недостиг заради ниската запълненост на газохранилищата

Цената на газа в Европа излетя до стряскащите 1177 долара | StandartNews.com

Цената на газа на европейския пазар подобри рекордните си стойности за трети път в днешния ден, показват данните на борсата ICE Futures.

Вчера ноемврийските фючърси по индекса на холандския TTF (най-ликвидния европейски хъб) се повишиха над 1 060 долара за 1 000 куб. м и продължиха да поскъпват тази сутрин. Към 9:16 часа те поставиха пореден рекорд - 1076 долара, половин час по-късно преминаха нивото от 1 100 долара, а към 11:21 часа скочиха рязко до 1177,6 долара.

Динамиката на фючърсите се изчислява на борсата от цената на сетълмента от предходния ден: в сряда тя беше 1 055 долара.

Цената на газа в Европа скочи през последните седмици - ако в началото на август фючърсите се търгуваха на 515 долара за 1000 куб. метра, то месец по-късно те вече бяха нараснали до 614 долара, а до края на септември цената им се удвои.

Анализатори смятат, че това е свързано с опасения относно евентуален недостиг заради ниската запълненост на европейските газохранилища. Освен това повишеното търсене се дължи на икономическото възстановяване и метеорологични фактори, както и на конкуренцията за втечнен природен газ с Азия и ограничените доставки на най-големия европейски доставчик - "Газпром", пише news.bg

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай