Четвъртък,

Цакат ни с трета "американска" ТЕЦ

От: Администратор -
A
A
A

Подготвя се увеличение на количеството закупуван студен резерв от държавата. Това съобщават в обща позиция, изпратена до медиите от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. В нея те определят подготвяните от кабинета законодателни промени, с които се цели удвояването на студения резерв от 500 на 1000 МВт, като "далавера".

Според Закона за енергетиката Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е задължен да поддържа определен със заповед на министъра на енергетиката студен резерв, който да обезпечава безопасното и ефективно функциониране и управление на електроенергийната система. ЕСО плаща този резерв от централите и при нужда го активира. Приходите за това ЕСО получава от таксата за достъп до електропреносната мрежа, която се определя ежегодно от КЕВР и се плаща за всеки пренесен по мрежата мегаватчас електроенергия както от индустриалните, така и от битовите потребители. Според работодателите тази, както те я определят - "далавера", ще струва на потребителите още 200 млн. лева годишно. От АОБР обясняват, че двукратното увеличаване на количеството студен резерв, които ще плащаме всички ние като абонати, е "една нова далавера с мащаби на трета „американска" централа!"

"С оглед значимостта на подобни действия и с цел да се избегне изненадата от евентуални управленски и регулаторни решения, настояваме Министерството на енергетиката, вкл. и в качеството си на принципал, както и КЕВР, своевременно да ни предложат становищата си по повдигнатите в тази позиция теми, пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Работодателите припомнят ситуацията от януари 2017 г., когато заради големите студове на ЕСО му се наложи да активира студения резерв. Оказа се обаче, че тогава някои ТЕЦ-ове, на които ЕСО им плаща да поддържат студен резерв, не можаха да го активират поради различни причини. Тогава станахме свидетели на съществен енергиен дефицит в системата, при който лъснаха крадливи схеми за злоупотреби с резервирани, но нефункционални генерационни капацитети, припомнят четирите работодателски организации.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички