Четвъртък,

Три версии за мощния петролен трус в Москва

От: стандарт -
3949
Три версии за мощния петролен трус в Москва
A
A
A

 

Мощен петролен трус удари Русия след като стана ясно, че собственикът на втората по големина руска нефтена компания - "Лукойл", Вагит Алекперов, слиза от сцената и не само напуска президентския пост, но и излиза от Съвета на директорите. На всичкото отгоре се оказа, че е останал само с 3,12 процента от акциите с право на глас и с 5,43% от тези, които са без подобно право.

Въпреки че Алекперов отдавна твърди, че готви приемник за компанията си, никога не е назовавал кой може да бъде той.

Напротив, дори преди месеци той твърдеше, че би искал още да поработи с Путин, защото "двамата прекрасно се разбираме повече от 25 години", както става ясно от негово интервю през есента на 2021 година не къде да е, а в официоза "РИА Новости".. 

Какво се случи през последните месеци, та това сътресение накара целия концерн да изпадне в шок, акциите на компанията да се сринат с повече от 7 процента за ден?

Версиите в медиите са три.

Едната идва от привържениците на Путин, които твърдят, че е свързана със санкциите, които Великобритания вече наложи на Алекперов. Според експерти той се оттегля, за да защити компанията си и да не се наложат нови икономически рестрикции от Америка и Европа. Сравняват го с останалите 10-тина олигарси, които вече излязоха по същия начин от своите фирми.

Нещо обаче не се връзва. Първо, защото Алекперов не е Мазепин от "Урал калий", който още в деня на санкциите обяви, че напуска ръководството на компанията. Така направиха още поне 10-тина от олигарсите на Путин.

Алекперов обаче е много по-висока топка. Той направи невероятна експанзия на международните пазари, добре капитализира компанията си, пусна я на борсите, сравнително малко бяха големите акционери, направи страхотен бум в Близкия изток и по-специално в Ирак, завзе голяма част от базите на Източна Европа, започна да гледа все по-назапад. Съвсем друг е въпроса как взе нашия Нефтохим и защо не обявяваше печалба.

Дали думите в началото на войната, че трябва спешно да има мир, срутиха стълбата, по която се бе изкачил най-високо?

Естествено, това е мнението на вътрешните врагове на Путин. Те разказват, че Алекперов вече е напуснал Русия след като натискът за оставка и за продажбата на акциите дошла именно от Кремъл. В подкрепа на това те сочат наследника му Воробьев, който има други отношения с хората на Путин.Ближе к концу дня «Лукойл» объявил о назначении врио главы компании Вадима Воробьева, первого исполнительного вице-президента и члена правления, сообщает РБК со ссылкой на собственные источники Вадим Воробьев

Твърди се, че той е много близък със Сергей Кириенко, първият заместник на ръководния апарат на президента Путин. Двамата са заботили заедно дълго години - първо в една и съща банка, където Кириенко му бил началник, после в нефтената компания НОРСИ-Ойл. Нещо повече, от тези кръгове излиза и информацията, че се готви поглъщането на Лукойл от Роснефт - две компании, чиято отколешна вражда и смъртна конкуренция беше един от факторите за успеха на тази руска индустрия от началото на века. Факт обаче е, че Игор Сечин успя доста повече да се приближи до Путин и дори успя да убеди правителството да започне реализирането на колосалния проект Восток ойл, който вкарва стотици милиарди в разработване на нови северни находища. Арестуваха му наскоро яхтата, но той не каза и дума.

Въпреки това е трудно да се повярва, че Путин е наритал Алекперов заради едно изказване. Особено ако са верни слуховете, че преди продажбата той е бил при Путин и е получил разрешение да се заеме със страгетически дейности извън Русия, свързани с компанията. Както и че това е причината светкавично да напусне Подмосковието.

Затова и най-реалистично изглежда версията, че войната в Украйна може и да не прекрои световния ред, но със сигурност сменя ешелона на олигарсите в Русия, както твърдят местни анализатори. Старите приватизатори отстъпват местата си на нови кадри. Затова ще е интересно кой ще е новият президент на Лукойл.

Колкото и да се говореше за кремълски преврат в началото на войната, Путин се възползва от санкциите, за да си разчисти вътрешния двор.И да смени олигарсите, за които времето изтече.

А дали ще национализира руски предприятия, си е въпрос, който Путин вече сам ще решава. Старите лъвове вече ги няма да му извиват ръцете. Голямото притеснение е, че с тях и пазарната икономика си отиива от Русия. Защото те поне се понаучиха как се работи със Запада. Особено Алекперов. 

Кой е Алекперов?

Основен петролен магнат на Русия, най-голям акционер в продължение на 30 години на втората руска компания за добив на нефт - Лукойл. Състоянието му се оценява на $10,5 млрд,у каото се твърди, че от началото на войната е загубил $14,4 миллиарда.  Вторият крупен акционер в Лукойл е Леонид Федун, който притежава 9,3%, а богатството му сега е $5 млрд.

Алекперов е роден през 1950 година в Баку, завършва Азербайджанският институт за нефт и химия. Започва работа в нефтени компании в Сибир още през 1979 година, а през 1990 няколко от тях се обединяват в Лукойл, като първият и единствен президент досега е именно Алекперов.

Има син Юсуф, на когото Вагит завеща пакета от акции в компанията без да има право да търгува с тях.

Алекперов е известен като един от най-големите колекционери на монети, притежава  70-метровата яхта Galactica Super Nova.

Кой е временният шеф?

Вадим Воробьев досега изпълняваше функцията на първи вицепрезидент и член на Съвета на директорите. Той е на 61 години, има две висши образовани, кандидат е на икономическите науки. Започва кариерата си в банкови и застрахователни компании, а през 1998 оглавява нефтената компания „НОРСИ-Ойл“, която през 2001 година влиза в структурата на Лукойл.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com