Четвъртък,

Три банки взеха ключово решение. Какво е

От: Редактор -
6307
Три банки взеха ключово решение. Какво е
A
A
A

Добра новина за хората със спестявания в банките.

След години на намаляващи и дори отрицателни лихви сега отново има шанс спестяванията в банката да носят някакви приходи. 

Едно от предположенията е, че кредитите вече доближават сумата на депозитите, но засега няма потвърждение за това.

Данните на БНБ показват, че към края на март 2022 г. депозитите до 1000 лева са намалели с близо 98 000 броя. Спад в броят на депозитите се наблюдава и при тези с размер от 1000 – 2500 лв. и от 2500 до 5000 лв. Увеличение обаче има при депозитите за суми от 20 000 лв. до 200 000 лв. Причините могат да бъдат няколко основни

: • Окрупняване на малки депозити • Инфлацията и увеличените разходи карат домакинствата да посягат към депозитите си• Насочване на част от депозитите към инвестиционни схеми 

Нарастващата инфлация в страната (14.4% в края на месец април), очакванията за корекция в основната лихва от страна на ЕЦБ, военният конфликт в Украйна и други притеснителни данни за икономиките на страните от ЕС.

Причини за повишение в лихвите по депозити определено не липсват. Към момента само три банки са предприели корекции и то съвсем плахи. Дали и други ще последват примерът, предстои да узнаем. За момента обаче изглежда, че корекциите са плахи и се дължат по-скоро на конкурентни маневри. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Банки Решение