Трайчо съветва властта да сезира КЗК за цените на горивата

Трайчо съветва властта да сезира КЗК за цените на горивата | StandartNews.com

София. Това което държавата може да направи по отношение на високите цени на горивата е да заостря вниманието си към конкурентната среда и да сезира КЗК. Това каза пред БНТ бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Трябва да се предприемат стъпки за прилагане на реална конкуренция - разрешаване и данъчни складове в Румъния и Гърция аз продажба на горива в България, както и държавата да интервенира на пазара на горива, както се случва в САЩ, препоръча Трайков. Възможно е да се намалят акциза и ДДС. Възможно е да се направи и субсидия за купуване на нов автомобил. В момента акцизът е най-ниският в Европа, но това не означава, че имаме по-ниска цена на горивата.

Трайков изненадващо си призна, че би гласувал на евентуален референдум за АЕЦ „Белене", но подобна акция е вдигане на популярността на БСП. Не мога да разбера пасивността на кабинета, каза ексминистърът.

По отношение на решението на комисията за установяване на конфликт на интереси Трайков каза, че не съжалява, че сам е сезирал държавния орган. Съжалявам за комисията, тъй като материалната ми облага би се изразявала в няколко лева, каза Трайков. И призна, че има 278 акции в "Каолин" на стойност от 600 лв, с годишен дивидент от 20 лв. Комисията се е опитала да докаже, че подобен дивидент може да ме мотивира да взема едно решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай