Транспортна примка около Русия. Светът спира контейнерите

Руските фабрики за хладилници са заплашени от спиране

Транспортна примка около Русия. Светът спира контейнерите | StandartNews.com

 

Международни превозвачи анулират поръчки за контейнерни превози до Русия и не потвърждават нови. Това съобщава управителят на международната логистична компания Uni International (САЩ) Михаил Бобришев, цитиран от в. „Новая газета“.

Някои превозвачи в движение са пренасочили товари, предназначени за Русия, към други страни, допълва Бобришев, предава инвестор.бг.

„Международните превозвачи един по един анулират съществуващите поръчки за Русия и не потвърждават нови. Това е само началото. Партньорите ни казват, че се анулират поръчки не само от САЩ, но и от Канада, Южна Америка“, казва още той.

От съображения за сигурност се спира и транспорт до Украйна.

В контейнерите има сондажно, нефтено и газово оборудване, химикали, необходими за изпомпване на определени разтвори в кладенците за петрол. В Зеебрюге в Белгия са разтоварени американски комбайни, които е трябвало да бъдат доставени на пристанището в Санкт Петербург. Превозвачът – японската K-Line, е отказал да продължи с транспорта.

Отказан е и превоз на 40 контейнера с банани от Колумбия и още толкова от Боливия. Спира и доставката на всякаква електроника и домакински уреди, както и на различни резервни части и компоненти.

Това означава, че руските фабрики за производство на хладилници Bosch, бойлери Ariston и друго оборудване може да затворят скоро.

По думите му Руската федерация може да се опита да замени някои доставки с такива от Африка или някои страни от Югоизточна Азия. Те обаче ползват превозвачи от Германия, Франция и други западни икономики, както и от Тайван.

„Няма значение от коя държава е превозвачът, всички виждат, че Русия е под санкции и самите те не искат да попадат под санкции. Вече имаме оплаквания, че е невъзможно да се направи превод в долари от Русия и да се плати товара, тъй като руската банка е под санкции“, обяснява той.

По думите му данните на контейнерния трафик от Китай също показват, че трафикът към Русия драстично намалява заради опасенията на превозвачите от санкции. Според Бобришев Китай няма да поема рискове заради тясната връзка на страната с американските банки и пазари.

Може би китайците ще имат симпатии към Русия, но китайският юан е неконвертируема валута, сетълментите с Китай в долари минават през хонконгски и сингапурски банки. При режим на санкции Китай няма как да го осъществи“, посочва Бобришев.

Всички компании, които са отказали транспорт до Русия, ще понесат загуби. Това обаче не ги спира, те само търсят начини да минимизират щетите, посочва още той. Тези, които вече имат товари във водата, не ги връщат обратно, а търсят пристанища, където да разтоварят.

Представителствата на фирмите, работещи за износ от Русия, също спират да разпределят контейнери за транспортиране.

„Русия е изправена пред тотален недостиг на стоки и срив на рублата. Ако тези, които искаха да се върнат в СССР, се стремяха точно към това, тогава тяхната мечта е по-близо до реализиране от всякога“, казва Михаил Бобришев.

„Това ще бъде Венецуела с ядрени ракети“, коментира и финансистът Андрей Мовчан. Според него санкциите ще се увеличават, това е естествен процес, защото към санкционните режими се присъединяват и други държави.

Мовчин посочва, че скоро ще секне и износът на въглеводороди от Русия.

„Светът ще преживее покачването на цените, светът ще преживее дефицита“, коментира той.

Що се отнася до рублата, засега Централната банка има ресурси да поддържа обменния си курс, въпросът е колко дълго ще продължи това, коментира Андрей Заостровцев, професор във Висшето училище по икономика в Санкт Петербург.

Той припомня, че през 2014 г. Централната банка се опита да задържи рублата в продължение на два месеца, но не удържа срива, който се случи през декември същата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай