"Топлофикация Перник" задава нови трендове в зелените иновации и открива нови работни места

Инж.Стойнев заяви, че производството на чиста енергия ще създава занапред още повече работни места

"Топлофикация Перник" задава нови трендове в зелените иновации и открива нови работни места | StandartNews.com

"През годините години освен инвестициите в поддържане на добро техническо състояние на мощностите и реализиране на зелени проекти, влагането на ресурс в развитието на кадрите е основополагащ за „Топлофикация Перник“. В контекста на Зелената сделка смятам, че темата с квалификацията в енергетиката ще става все по-актуална. По тази причина стажът за ученици е положителна практика, която успешно се налага с цел да се даде път на младите енергетици." заяви инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на "Топлофикация Перник". Той разказа, че всяка година на стаж в предприятието идват много талантливи млади хора идват, искащи да останат в България и да работят за развитието на сектора. Инж. Стойнев посочи, че за професията на енергетика най-важна е приемствеността. Той заяви, че всичко, което е научил през годините е благодарение на дългогодишните служители в централата. "Едно от нещата, които съм запомнил от моите ръководители, е че най-добрият екип е този, който предприятието е събрало, обучило и отгледало." подчерта инж. Стойнев и добави, че като директор прилага именно този принцип в работата.

Инж.Стойнев заяви, че производството на чиста енергия ще създава занапред още повече работни места. Той цитира годишния доклад за заетостта с чиста енергия на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) и Международната организация на труда (МОТ), в които се констатира, че работните места в енергетиката търпят растеж. Инж. Стойнев допълни, че именно някои от най-добре платените работни места в енергетиката се намират в сектора на зелената и възобновяемата енергия. "Това е заради прехода към чиста и възобновяема енергия от правителства и организации за намаляване на емисиите на вредни газове." обясни инж. Стойнев.

Директорът на предприятието посочи, че само през последната година в „Топлофикация Перник“ са обявили няколко свободни работни места за позиции, част от инженерните и технически специалности.

" Декарбонизацията в „Топлофикация Перник“ ще се извърши чрез заместване на въглищата с природен газ и биогорива, каквато е и политиката на Европа" посочи инж. Стойнев.

По думите му трансформацията е предпоставка за разкриване на още работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай