Топлофикация Перник с нов проект

Техническият проект е изготвен. Чакаме единствено разрешение от институциите

Топлофикация Перник с нов проект | StandartNews.com

„На шламохранилище „7 септември“ вече повече от година не се извършват никакви дейности. Експлоатацията на сгуроотвала от Топлофикация Перник е напълно прекратена.“ Това заяви изпълнителният директор на Топлофикация Перник Ясен Кацаров във връзка със запитвания. По думите на ръководителя на дружеството не съществува опасност фината прах при силен вятър да образува запрашаване.

            Ясен Кацаров напомни, че през пролетта всички открити участъци, от които при бурен вятър би могло да се завихри прах, са били засипани с почва. Директорът обясни, че практиката е често използвана в такива случаи, не само в България, а и в чужбина.

            „Насипването с почва помага да не се замърси въздухът в района.“  каза Кацаров.

            По думите на Кацаров, който освен изпълнителен директор е и еколог по образование с дългогодишен практически опит, останалата част от сгуроотвал „7 септември“ е заета от естествена растителност, което не представлява риск за околната среда. На територията на шламохранилището има ракита, върби и друга дребна храстова растителност.

            „Докато покривахме с почва западните участъци, от източната страна на депото, бяхме изградили и оросителна инсталация. Успоредно с дейностите по засипване, постепенно осъществихме демонтаж на инсталацията, тъй като съществуваше опасност съоръжението да бъде унищожено по време на засипването със земна маса“ каза Кацаров.

            Директорът поясни, че към днешна дата от дружеството са възложили на проектантски екип изготвянето на технически проект за рекултивация на излезлия от експлоатация сгуроотвал. Проектът е предоставен за съгласуване в дирекция „Пожарна безопасност“ в Перник. Получено е съответното становище от експертите.

            „Техническият проект е изпратен за разглеждане и в РИОСВ – София и очакваме решението на екоинспекцията. След като се сдобием с разрешителното за строеж, имаме готовност да започнем веднага реализирането на изгответния проект за рекултивация на сгуроотвала. Запознати сме и с допълнителните процедури по избор на изпълнител на дейностите по рекултивацията.  Чакаме единствено разрешение от институциите“ каза Ясен Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай