„Топлофикация Перник“ – екологично отопление на достъпна цена

Централното отопление в Перник остава сред предпочитаните начини за осигуряване на уют през студените месеци от годините

„Топлофикация Перник“ – екологично отопление на достъпна цена | StandartNews.com

"Централното отопление в Перник остава сред предпочитаните начини за осигуряване на уют през студените месеци от годините. Клиентите на топлофикацията си гарантират комфорт и топлина вкъщи на достъпна цена. Освен това абонатите ни целогодишно  ползват гореща вода за бита си.", коментира инж. Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация Перник“. По думите му най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. „Цената на „синьото гориво“ е изключително нестабилна, дори след понижението, през декември отново се очакват високи стойности.“, посочи енергетикът. 

Инж. Чавдар Стойнев заяви, че освен осигуряване на отопление на достъпна цена,  инвестират средства в зелени проекти  за производство на чиста енергия за около 20 000 абоната. Той отбеляза, че основната им цел е постепенното намаляване на дела на въглищата и заместването им с по-екологични горива. "До края на годината ще включим в работен режим нови съоръжения, използващи природен газ за производство на енергия. Върху този проект работим вече близо три години. Имаме намерение да инвестираме още мощности, работещи на природен газ.", обясни инж. Стойнев. По думите му с допълнителните съоръжения енергийната трансформация на "Топлофикация Перник" ще се осъществи по-бързо.

Изпълнителният директор посочи, че имат намерение занапред да произвеждат енергия и от биогаз.

По повод решението за ускорено затваряне на въглищните централи, инж. Чавдар Стойнев категорично заяви своето несъгласие. Според него правителството трябва да отчете важната роля на дружествата предвид нестабилната икономическа обстановка. По думите му с предприемането на действия в посока закриване, а не модернизиране, се поставя под риск енергийната сигурност и независимост на България.

Инж. Стойнев коментира и идеята, която се лансира в медийното пространство, че централите можело да работят сезонно,  например само през зимата. Според директора на топлофикационното дружество това е абсурдно. Като причина инж. Стойнев изтъкна факта, че въглищните централи имат изключително важна роля като балансиращи мощности. Той беше категоричен, че енергийната система не може да работи нормално през топлите месеци от годината само на ВЕИ. „Разчитането на 100% на фотоволтаици няма капацитет да компенсира ТЕЦ-овете на въглища нито като производство, нито като заетост. Българските централи гарантират около 40-50% от производството на електроенергия в страната, през зимните месеци този процент достига до 60-65. Без тези дружества, икономиката на страната ни е обречена, а крайните потребители ще трябва да понесат драстичен скок на цената на тока.“, заяви инж. Стойнев.

Според експерта все още въглищата имат своето място в българската енергетика. По думите му по време на енергийна криза трябва да се работи за запазване на базовите мощности, за да се гарантира енергийната независимост и сигурност на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай