„Топлофикация Бургас“ ЕАД се опитват да задържат цената на услугите

В последните няколко години „Топлофикация Бургас“ ЕАД в производството на електро- и топлоенергия използва съпътстващо гориво заедно с основното – природен газ

„Топлофикация Бургас“ ЕАД се опитват да задържат цената на услугите | StandartNews.com

В последните няколко години „Топлофикация Бургас“ ЕАД в производството на електро- и топлоенергия използва съпътстващо гориво заедно с основното – природен газ. През 2013 година бе проектиран, построен и внедрен в експлоатация специализиран котел, който работи изцяло на биомаса.

Изпълнителният директор инж. Христин Илиев разказа пред флагман, че от Управата на „Топлофикация Бургас“ ЕАД са взели решение да предприемат тази стъпка, тъй като ежегодно цената на природния газ нараства и са в търсене на различни варианти. Според разчетите им вкарването на това ново гориво в производствения микс на Дружеството

„Всичко това правим, за да не се налага да подаваме заявление към КЕВР за допълнителни увеличения на цените на предлаганите от нас услуги – електрическа енергия, топлинна енергия и битова гореща вода. Радваме се, че в момента съумяваме да предоставяме на своите абонати не само една качествена услуга, но и една от най-евтините в страната. Ежедневно нашите специалисти проследяват движението на цените на природния газ на световния пазар и за съжаление тенденцията е към непрекъснатото им увеличаване. Надяваме се, че стъпките, които предприемаме, ще ни позволят да работим ефективно. Чрез тях се опитваме да станем по-малко зависими от волатилността на цената на природния газ. Надяваме се вбъдеще да успеем да реализираме планът ни, а именно все по-голяма част от енергийния ни микс да се състой от биомаса.“ – коментира директорът на Дружеството инж. Илиев.

Ръководителят на „Топлофикация Бургас“ ЕАД разказа, че в момента в котела, който е изцяло изграден за работа на биомаса, са изгаряни слънчогледови пелети, както и слама и сламени пелети. Той уточни, че калоричността на подобен тип гориво е между 3 400 и 3 700 калории и използването им е една ефективна алтернативна на традиционните методи, използвани в Предприятията, произвеждащи електрическа и топлинна енергия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай